" عن الحياض التى بين مكة والمدينة تردها السباع وتلغ فيها الكلاب ويغتسل فيها الجنب، أيتوضأ منها؟ قال: وكم قدر الماء؟ قلت: الى نصف الساق، والى الركبة، واقل. قال: توضأ. " 1 سؤال 50: هر گاه نماز را در اثناء باطل كند، يا بعد از فراغ، يا در اثناء منكشف شود بطلان آن، آيا قرائت و اذكارى كه اتيان كرده، غير از ثواب انقيادى، ثواب قرائت و ذكر دارد و صحيح است، يا نه؟ و هم چنين هر گاه غسل كند به قصد جمعه و بعد معلوم شد كه روز جمعه نبوده لكن از ايامى بوده كه غسل در آنها مستحب است، آيا غسل او صحيح است، يا باطل؟ و بر فرض صحت، ثواب غسل را دارد يا نه؟ وهكذا در امثال اينها؟
جواب: إما در فرض اول: پس قرائت و اذكار او صحيح و ثواب آنها را دارد، هر چند قصد نكرده است الا به عنوان جزئيت نماز و نماز باطل شده است، يا باطل بوده است.
و اما در فرض دوم: پس صحيح است. بنابر آنچه در محل خود محقق شده است از اتحاد حقيقت اغسال، پس به قصد اتيان يكى از آنها، هر چه در آن وقت مطلوب است به عمل آيد، مثلا هر گاه در روز جمعه، ملتفت جمعه بودن نباشد و غسل جنابت يا غير آن بكند به قصد امتثال امر جنابت ونحو آن، جمعه نيز به عمل آمده [است]. چنانچه [چنان كه] لازمه اتحاد است.
و ضرر ندارد عبادت بودن غسل جمعه، و معتبر بودن قصد قربت در تحقق عبادت، زيرا كه آنچه از ادله مستفاد مىشود از يد از اين نيست كه بايد مقرون به قصد قربت باشد، و لازم نيست كه قربت آن، از جهت امتثال امر خودش باشد، بلكه مطلق قصد قربت ولو از جهت ديگر كفايت مىكند در آن، پس اداء مامور به، به امر غسل جمعه، شده است، هر چند امتثال امرش نشده است. و خواص واقعيه غسل جمعه را نيز دارد، لكن ثواب آن را ندارد.
و در فرض مذكور در سؤال نيز، صحيح است، لكن ثواب ندارد، چون امتثال امر نكرده است بالفرض. بلى، اگر قصد كرده باشد وظيفه يوم را، و خيال كرده باشد كه غسل جمعه است و در واقع غسل ديگر باشد ثواب امتثال را نيز دارد. و سر فرق ما بين فرضين (كه در اول