اهميت اين اثر مدتها بود كه " سؤال و جواب سيد طباطبائى يزدى " نظر مرا به خود جلب كرده بود، به خصوص آن كه همواره در مباحث حقوق خصوصى از آن بسيار بهره مند بودم. و به نظرم مىرسيد كه اين مجموعه داراى ويژگيها و برجستگى هائى است كه در ساير مجموعه هاى مشابه به چشم نمىخورد.
اولا: اين مجموعه از نظر تاريخى متعلق به زمان تحول جهان اسلام از نظر صنعتى، كشاورزى و به خصوص تجارى است. در اين مقطع تاريخى ارتباطات سهل تر و آسان تر شده و امكان مكاتبات و تماس نسبت به دوران قبل بيشتر بوده است.
ثانيا: مرجعيت سيد يزدى پس از ميرزاى شيرازى است. فتواى تحريم تنباكو توسط ميرزا و به زانو در آمدن دولت انگليس مرجعيت شيعه را فراگير و گستره آن را توسعه داده بود. و لذا مرجعيت سيد يزدى به اقصى بلاد شيعه نشين نظير ايران، هندوستان، عربستان، امارات و بعضى از كشورهاى غربى گسترش يافته بود. وبالاخره اكثر بلاد نامبرده مواجه با تحولات و تنش هاى شگرف سياسى بودند، ايران با انقلاب مشروطيت مواجه بود، هندوستان مىخواست استقلال خويش را باز يابد، كشورهاى اسلامى دچار درگيرى هاى مختلف بودند، جنگ جهانى اول مسائلى را به وجود آورده بود كه زندگى بشرى را با بحران روبرو ساخته بود. علل و جهات فوق باعث آن بود كه حوادث و رويدادهاى كاملا جديد براى مردم مسلمان شيعى، مطرح گردد و مرد فقيه سترگى مانند سيد يزدى هم كه گوئى همواره در انتظار فرع جديد فقهى به سر مىبرده به حل آن مىپرداخته است. مثلا ملاحظه مىكنيد كه در مسائل شماره هاى 312 - 313 - توجيه فقهى بيمه عمر و ساير انواع بيمه براى اولين بار در اين مجموعه مطرح شده، و با قطع نظر از آن كه فقهاى پس از وى راه حل وى را نپسنديده و راه ديگرى براى پذيرفتن آن پيش گرفتند، به هر حال راهى براى مقلدين خويش در زمان خود گشوده است. و يا مثلا اوراق نقديه، برات و اسناد تجارى (سؤال 407) كاهش ارزش پول (445) و امثال آن كلا مسائل جديدى است كه قبلا سابقه نداشته است.
ويژگى ديگر اين مجموعه آن است كه سطح علمى سؤال كنندگان در اغلب موارد بسيار بالاتر از افراد معمولى و عادى بوده و وضعيت ونحوه سؤال كاملا نشان دهنده اين امر است لذا سيد يزدى در پاسخ، به مبانى فقهى وحتى گاهى به طرح نظريات مختلف و نقد و بررسى آنها پرداخته است. البته جامع الشتات مرحوم ميرزاى قمى نيز از اين مزيت برخوردار است.