قابل استفاده نباشد يا قابل استفاده اى كه شرط كرده اند نباشد، اجاره نسبت به مدت باقيمانده باطل مىشود، و مستاجر مىتواند اجاره همه مدت را به هم بزند و نسبت به مقدارى كه استفاده كرده به احتياطى كه در مسأله " 2219 " گفته شد عمل نمايد.
" مسأله 2223 " اگر قسمتى از متعلق اجاره خراب شود - مثلا خانه اى كه دو اطاق دارد يك اطاق آن خراب شود - مسأله دو صورت دارد:
الف - چنانچه عقد اجاره فقط بر عين ساختمان سابق قرار گرفته باشد، اجاره باطل است و مستاجر نسبت به مقدارى كه استفاده كرده به احتياطى كه در مسأله " 2219 " گفته شد عمل نمايد.
ب - چنانچه ساختمان سابق هيچ گونه خصوصيتى نداشته باشد، چنانچه موجر فورا آن را بسازد و هيچ مقدار از استفاده آن از بين نرود اجاره باطل نمىشود، و مستاجر هم نمىتواند اجاره را به هم بزند، ولى اگر ساختن آن به قدرى طول بكشد كه مقدارى از استفاده مستأجر از بين برود اجاره آن مقدار باطل مىشود، و مستاجر مىتواند همه اجاره را به هم بزند و نسبت به مقدارى كه استفاده كرده به احتياطى كه در مسأله " 2219 " بيان شد عمل نمايد.
" مسأله 2224 " اگر چيزى را كه اجاره كرده كسى غصب نمايد دو صورت دارد:
الف - اگر پيش از آن كه تحويل بگيرد كسى آن را غصب نمايد، مستأجر مىتواند اجاره را به هم بزند و چيزى را كه به موجر داده پس بگيرد، يا اجاره را به هم نزند و اجاره مدتى را كه در تصرف غصب كننده بوده به ميزان متعارف از او بگيرد.
ب - اگر پس از آن كه تحويل گرفت كسى آن را غصب نمايد، نمىتواند اجاره را به هم بزند و فقط حق دارد كرايه آن چيز را به مقدار متعارف از غصب كننده بگيرد.
" مسأله 2225 " اگر پيش از آن كه مدت اجاره تمام شود موجر متعلق اجاره را به مستأجر يا فرد ديگرى بفروشد، اجاره به هم نمىخورد و مستاجر بايد مال الاجاره را به فروشنده بپردازد، ولى اگر به غير مستأجر بفروشد، حق ندارد پيش از پايان مدت اجاره آن را تحويل خريدار بدهد.
" مسأله 2226 " اگر موجر يا مستأجر بميرد اجاره باطل نمىشود، مگر اين كه مستأجر بميرد و در قرارداد اجاره شرط شده باشد فقط شخص مستأجر از آن چيز استفاده كند.
و اگر متعلق اجاره از آن موجر نباشد - مثلا ديگرى وصيت كرده باشد كه تا شخص موجر زنده است منفعت آن چيز مال او باشد - چنانچه پيش از تمام شدن مدت اجاره بميرد اجاره باطل مىشود.