حق " پدر " آن است كه بدانى او اصل است و تو فرع، اگر او نبود تو هم نبودى، هر نعمتى را با خود ديدى بدان كه به وسيله او به تو رسيده است. پس خداى را حمد نما و از شكر نعمت پدر لحظه اى غفلت مكن.
حق " فرزند " آن است كه بدانى او جزئى از وجود توست، و در دنيا با هر خوبى و بدى كه داشته باشد بالاخره منسوب به تو مىباشد، و مسئوليت تربيت و راهنمايى او نسبت به خداشناسى و اطاعت از پروردگار با تو مىباشد، و تو در آخرت پاداش حسن تربيت يا كيفر سوء تربيت او را خواهى ديد. پس او را چنان تربيت كن كه در دنيا مايه سرفرازى تو باشد و در آخرت نزد خداوند معذور باشى.
" برادر " (و يا خواهر) همواره به منزله دست و بازو و تكيه گاه و مايه عزت و شوكت انسان مىباشد، و حق او آن است كه وى را وسيله اى براى انجام گناه و تجاوز به حريم خداوند يا مردم قرار ندهى، و در كارها و مشكلات و در مقابل دشمن او را يارى نمايى، از نصيحت و توجه دادن او به راه خدا و حقيقت غفلت نكنى، و اگر نصيحت و خيرخواهى تو را اجابت نكرد بايد خدا را بر وى مقدم بدارى.
2 - حقوق اجتماعى:
حق كسب و كار و انتخاب مسكن:
هر انسانى بر حسب فطرت و شرع مقدس حق انتخاب مكان براى سكونت يا اشتغال و يا اقامت در داخل يا خارج كشورش را دارد، همچنين حق دارد بدون فريب و احتكار و زيان رساندن به خود يا ديگران مشغول كسب مشروع شود، و نيز مىتواند از حقوق مالكيت به گونه اى كه به خود يا ديگران و يا جامعه ضرر نرساند برخوردار باشد. و مالكيت شرعى را نمىتوان از افراد سلب كرد، مگر به حكم حاكم شرع جامع الشرايط بنابر ضرورت حفظ منافع عمومى و در مقابل پرداخت غرامت فورى و عادلانه. و به سند معتبر از رسول خدا (ص) نقل شده كه فرمودند: " احترام مال مؤمن همچون احترام خون او است ".
هر كارگرى در هر رشته - چه در خدمت دولت باشد يا مؤسسات و يا اشخاص - حق دارد از امنيت و سلامت و ديگر تأمينهاى اجتماعى برخوردار باشد، و نبايد او را به كارى كه توانش را ندارد واداشت يا به كارى اكراه نمود و يا به او زيان رساند.
هر كارگرى - زن باشد يا مرد - حق دارد در مقابل كارى كه انجام مىدهد دستمزد