جبران سرمايه:
" مسأله 1650 " اگر در اول سال سودى به دست نياورد و از سرمايه يا غير از سرمايه خرج كند و قبل از پايان سال سودى به دست آورد، نمىتواند آن را از منافع سال جبران نمايد، بلكه اول سال او وقتى است كه سود به دست مىآورد. ولى اگر پس از به دست آوردن سود ضررى به سرمايه وارد شود مىتواند آن را از سود جبران كند.
" مسأله 1651 " اگر مقدارى از سرمايه مخمس تلف شود و از باقيمانده آن سودى ببرد كه از مخارج ساليانه اش زياد بيايد، بنابر احتياط مقدارى را كه از سرمايه تلف شده از منافع بر ندارد، هر چند جواز آن بعيد نيست.
" مسأله 1652 " اگر غير از سرمايه چيز ديگرى از دارايى او از بين برود، نمىتواند از سودى كه به دست مىآورد آن چيز را جبران نمايد، ولى اگر در همان سال در زندگى به آن چيز احتياج داشته باشد مىتواند در بين سال از منافع كسب آن را تهيه نمايد.
" مسأله 1653 " كسى كه داراى چند رشته كسب ومنبع در آمد مىباشد، ظاهرا مىتواند پس از به دست آمدن سود هرگونه زيانى به سرمايه او وارد شود از سود آن جبران و كسر نمايد، خواه هر رشته از كسب او داراى دخل وخرج جداگانه و صندوق مستقل باشد يا نه، هر چند در صورت اول احتياط آن است كه زيان وارد بر سرمايه يك رشته را از سود رشته ديگر كسر نكند.
" مسأله 1654 " اگر در اثر به دست آمدن سود خسارتى بر مغازه وارد شود كه نياز به تعمير پيدا كند، ظاهرا مىتواند مخارج تعمير را از سود ساليانه كسر نمايد، ولى اگر تعمير براى زيبايى مغازه باشد نمىتوان آن را از سود كسر نمود.
" مسأله 1655 " آباد كردن زمينهاى موات چنانچه براى تجارت يا بهره بردن از كشت و زرع آن باشد جزو سرمايه به حساب مىآيد، ولى اگر براى تفريح و استراحت شخصى خود و زن و فرزندانش در حد نياز عرفى باشد و قصد تجارت و كسب نداشته باشد جزو سرمايه محسوب نمىشود، و در صورتى كه عرفا خارج از شان او نباشد جزو مخارج ساليانه است.
" مسأله 1656 " اگر تاجر يا كاسب و يا كشاورز از در آمد ساليانه اش وسيله نقليه اى بخرد يكى از سه حالت را دارد: