مدت، مقدارى از طلب خود را با موافقت بدهكار كم كند و بقيه را نقد دريافت نمايد اشكال ندارد و معامله صحيح است.
ج - سلف:
" معامله سلف " (پيش فروش) آن است كه قرار بگذارند خريدار هنگام معامله بهاى كالا را بپردازد و كالا را كه كلى و به ذمه فروشنده است زمان معين ديگرى تحويل بگيرد.
شرايط معامله سلف:
" مسأله 2062 " معامله سلف هفت شرط دارد:
1 - ويژگيهايى را كه بهاى كالا به وسيله آن تغيير مىكند معين نمايند، ولى دقت زياد لازم نيست و همين اندازه كه مردم بگويند خصوصيات آن معلوم شده كفايت مىكند. پس در چيزهايى كه نمىتوان ويژگى خاصى براى آن تعيين كرد و موجب فريب مىشود معامله سلف باطل است.
2 - پيش از آن كه خريدار و فروشنده از هم جدا شوند بنابر احتياط واجب خريدار بايد همه بهاى كالا را تحويل فروشنده دهد، و اگر مقدارى از بهاى آن را بپردازد - گرچه معامله در آن مقدار صحيح است - فروشنده مىتواند تمام معامله را به هم بزند. و چنانچه خريدار از فروشنده طلبكار باشد و بخواهد پول كالا را بابت طلبش حساب نمايد، اولا بايد وقت اداى طلب او رسيده باشد و ثانيا بنابر احتياط واجب فروشنده پول كالا را به عهده خريدار قرار دهد و سپس خريدار با رضايت فروشنده طلبى را كه از فروشنده دارد بابت پول كالايى كه به ذمه او گذاشته شده حساب نمايد.
3 - زمان تحويل كالا را به طور كامل معين كنند، پس اگر بگويد هنگام جمع آورى محصول تحويل خواهم داد، چون زمان كاملا معلوم نشده معامله باطل است.
4 - زمانى را براى تحويل كالا معين كنند كه اطمينان داشته باشند در آن زمان آن كالا ناياب نخواهد بود.
5 - بنابر احتياط واجب جاى تحويل كالا را معين كنند، ولى اگر در خلال داد و ستد جاى تحويل هم معين شود لازم نيست به آن تصريح نمايند.
6 - مقدار كالا با وزن يا پيمانه و يا شماره تعيين شود، و كالايى را هم كه معمولا با ديدن معامله مىكنند اگر پيش فروش كنند اشكال ندارد، ولى بايد مانند بعضى از اقسام گردو و تخم مرغ تفاوت افراد آن به قدرى كم باشد كه مردم به آن اهميت ندهند.