مسائل قصاص و ديات " قصاص " يكى از قوانين اسلامى است كه حيات و امنيت فرد و اجتماع وابسته به آن مىباشد. خداى متعال در قرآن كريم مىفرمايد: " ولكم في القصاص حياة يا اولى الالباب لعلكم تتقون " يعنى: " و براى شما در قصاص زندگى و حيات است اى صاحبان خرد، باشد كه تقوى پيشه كنيد ". از حضرت امام سجاد (ع) روايت شده است كه در ذيل اين آيه شريفه فرمودند: " براى شما در قصاص حيات است زيرا كسى كه قصد كشتن ديگرى را كرده مىداند كه او را قصاص مىكنند و به همين خاطر از كشتن دست مىكشد، اين براى كسى كه قصد كشتن او را داشته حيات است، و براى فرد جانى نيز حيات است (زيرا اگر مىكشت او را هم مىكشتند)، و براى ديگران هم حيات است زيرا مىدانند قصاص واجب است و از ترس آن بر قتل يكديگر جرات نمىكنند ".
" مسأله 3228 " اگر شخص بالغ و عاقل به اختيار خود از روى عمد و به ناحق مسلمان عاقلى را بكشد يا يكى از اعضاى بدن او را قطع كند، ورثه مقتول و يا شخص مجروح مىتوانند او را قصاص نمايند، ولى بنابر احتياط بايد با اجازه حاكم شرع باشد.
" مسأله 3229 " اگر كسى به ناحق دستور كشتن مسلمان عاقلى را دهد و قاتل و دستور دهنده هر دو بالغ و عاقل و آزاد باشند، با اجازه حاكم شرع قاتل را مىكشند و دستور دهنده را براى هميشه در زندان نگه مىدارند، همچنين است اگر يك كدام شخصى را نگه دارد تا ديگرى او را بكشد.
" مسأله 3230 " در كشتن فرقى نيست بين اين كه قاتل سر كسى را ببرد، يا تير يا شمشير و يا كارد به او بزند، يا او را خفه كند، يا با عصا و چوب به او بزند تا بميرد، يا او را از جاى بلندى پرت كند، يا در آتش بيندازد و نگذارد بيرون بيايد، يا رگ او را بزند و نگذارد روى آن را ببندد، يا در آب بيندازد به گونه اى كه نتواند بيرون بيايد، يا او را نزد درندگان