وارد شود و بخواهد به ثواب جماعت برسد، پس از نيت و گفتن تكبيرة الاحرام به حال نيم خيز بنشيند و تشهد را به قصد ذكر مطلق با امام بخواند ولى سلام را نگويد و صبر كند تا امام سلام نماز را بدهد، سپس بايستد و بدون آن كه دوباره نيت كند و تكبير بگويد، حمد و سوره را بخواند و آن را ركعت اول خود حساب نمايد.
نيت فرادى در جماعت:
" مسأله 1314 " نيت فرادى در نماز جماعت محل اشكال است، مخصوصا اگر از اول نماز چنين قصدى داشته باشد. ولى انسان در حال ضرورت و عذر مىتواند نيت فرادى كرده و از امام جماعت جلو بيفتد و نماز خود را به تنهايى تمام نمايد.
" مسأله 1315 " اگر در بين نماز جماعت به واسطه عذرى قصد فرادى نمايد نبايد دوباره نيت جماعت كند، بلكه اگر مردد شود كه فرادى كند يا نه و بعد بلا فاصله تصميم بگيرد نماز را با جماعت تمام نمايد، باقى ماندن او به جماعت محل اشكال است ولى نمازش صحيح است.
" مسأله 1316 " اگر شك كند نيت فرادى كرده يا نه و خود را در حال جماعت مىيابد، بنا بگذارد كه نيت فرادى نكرده است.
" مسأله 1317 " اگر ماموم به واسطه عذرى در بين حمد و سوره امام جماعت نيت فرادى نمايد بنابر احتياط واجب حمد و سوره را از اول بخواند، بلكه اگر پس از حمد و سوره امام جماعت و پيش از ركوع نيز نيت فرادى نمايد بنابر احتياط حمد و سوره را به قصد قربت مطلقه بخواند.
" مسأله 1318 " اگر بعد از شروع به نماز بين ماموم و امام جماعت، يا بين ماموم و كسى كه ماموم به واسطه او به امام جماعت متصل است پرده يا چيز ديگرى حائل گردد يا بيشتر از يك گام معمولى فاصله شود، بنابر احتياط قصد فرادى نمايد و نمازش صحيح است.
" مسأله 1319 " اگر نماز همه كسانى كه در صف جلو هستند تمام شود يا همه نيت فرادى نمايند، چنانچه فاصله به اندازه يك گام نباشد نماز صف بعد به طور جماعت صحيح است، و چنانچه بيشتر از اين مقدار باشد بنابر احتياط كسانى كه در صف بعد هستند قصد فرادى كنند و نمازشان صحيح است.