بر طرف شدن ادرار يك مرتبه بشويد كافى است. ولى با آب قليل بايد دو مرتبه شسته شود، و بهتر است سه مرتبه آن را بشويد.
" مسأله 228 " در سه مورد مخرج مدفوع فقط با آب پاك مىشود:
الف - هر گاه نجاست ديگرى - مانند خون - همراه مدفوع بيرون آيد.
ب - هر گاه نجاستى از بيرون به مخرج مدفوع رسيده باشد.
ج - اگر اطراف مخرج مدفوع بيش از اندازه معمول آلوده شده باشد.
و در غير اين سه مورد مىتوان مخرج مدفوع را با دستمال پارچه اى يا كاغذى و يا با سنگ و كلوخ و مانند اينها پاك نمود، و بنابر احتياط واجب از سه مرتبه كمتر نباشد، گرچه با يك مرتبه يا دو مرتبه هم پاكيزه شود، ولى اگر با سه مرتبه نجاست بر طرف نشود، بايد به اندازه اى تكرار شود تا محل به طور كامل از نجاست پاك شود.
" مسأله 229 " سنگ و كلوخ و مانند آن در صورتى مخرج مدفوع را پاك مىكند كه پاك و خشك باشد، ولى اگر رطوبت كمى داشته باشد كه به مخرج نرسد اشكال ندارد.
" مسأله 230 " لازم نيست مخرج مدفوع را با سه پارچه يا سه سنگ پاك نمايد، بلكه با سه گوشه يك پارچه يا يك سنگ هم كافى است.
" مسأله 231 " بهتر است مخرج مدفوع را با آب بشويد، و در اين صورت بايد به اندازه اى شستشو دهد كه يقين كند چيزى از ذرات مدفوع در آن نمانده است، ولى باقى ماندن رنگ يا بوى آن اشكال ندارد. و اگر در مرتبه اول طورى شسته شود كه ذره اى از مدفوع در آن نماند، دوباره شستن لازم نيست.
" مسأله 232 " اگر شك كند كه مخرج ادرار يا مدفوع را تطهير كرده يا نه، بايد آن را تطهير كند، ولى اگر پس از نماز چنين شكى براى او پيش آيد، با احتمال توجه به آن نمازى را كه خوانده صحيح است، ولى بايد براى نمازهاى بعد تطهير نمايد.
استبراء:
" مسأله 233 " " استبراء " عمل مستحبى است كه مردها پس از بيرون آمدن ادرار انجام مىدهند، و اگر پس از استبراء و تطهير مخرج ادرار، رطوبت مشكوكى از انسان بيرون آيد نجس نمىباشد و وضو يا غسل هم باطل نمىگردد، ولى اگر استبراء نكرده باشد، بايد محل را بشويد و وضو يا غسل را دوباره انجام دهد.
" مسأله 234 " استبراء شيوه هاى مختلفى دارد و هدف از آن پاكسازى مجراى ادرار است، بهترين شيوه استبراء اين است كه بعد از قطع شدن ادرار اگر مخرج مدفوع نجس