كمتر از كر مىباشد نجس شود، پاك شدن آن به مجرد اتصال به آب كر يا جارى محل اشكال است.
" مسأله 55 " آب پاكى كه معلوم نيست نجس شده همچنان پاك است، و آب نجسى كه پاك شدن آن معلوم نيست همچنان نجس است.
" مسأله 56 " نيم خورده سگ و خوك نجس و خوردن آن حرام است، و نيم خورده حيوانات حرام گوشت پاك و خوردن آن در غير پرندگان و گربه مكروه است، و در گربه گفته شده كراهت ندارد و در پرندگان كراهت آن محل تأمل است. و بنابر آنچه در بعضى روايات آمده است نيم خورده مؤمن شفاست.
نجاسات " مسأله 57 " " نجاسات " دوازده چيز مىباشد كه عبارت است از:
" ادرار "، " مدفوع "، " منى "، " مردار "، " خون "، " سگ "، " خوك "، " كافر - بنابر مشهور - "، " شراب "، " فقاع " و بنابر احتياط واجب: " عرق حيوان نجاستخوار " و " عرق جنب از حرام ".
1 و 2 - ادرار و مدفوع:
" مسأله 58 " ادرار و مدفوع انسان و هر حيوان حرام گوشتى كه خون جهنده دارد يعنى اگر رگ آن را ببرند خون از آن مىجهد - نجس است، و بنابر احتياط واجب بايد از ادرار حيوان حرام گوشتى هم كه خون جهنده ندارد پرهيز نمود، ولى پرهيز از مدفوع آن لازم نيست. وفضله حشرات كوچك مانند پشه و مگس كه گوشت ندارند پاك است.
" مسأله 59 " فضله پرندگان حرام گوشت پاك است، هر چند احتياط آن است كه پرهيز شود.
" مسأله 60 " بنابر احتياط واجب بايد از ادرار و مدفوع حيوان نجاستخوار و حيوانى كه انسان با آن نزديكى نموده و گوسفندى كه گوشت آن از خوردن شير خوك محكم شده پرهيز نمود.
3 - منى:
" مسأله 61 " منى حيوانى كه خون جهنده دارد نجس است، هر چند در منى حيوانات حلال گوشت حكم به نجاست خالى از اشكال نيست، ولى مطابق احتياط است.