مسائل مضاربه " مضاربه " قرارداد بازرگانى و تجارى است كه ميان سرمايه گذار و عامل (كسى كه با آن سرمايه كار مىكند) بر اساس تجارت و سود مشاع بسته مىشود.
" مسأله 2142 " در قرارداد مضاربه خواندن صيغه عربى شرط نيست، و همين كه صاحب سرمايه با هر واژه اى مقصود خود را به عامل بفهماند و عامل هم بپذيرد قرارداد مضاربه منعقد مىشود.
" مسأله 2143 " در دو طرف قرارداد مضاربه " بلوغ "، " عقل " و " اختيار " شرط است، و علاوه بر اين سرمايه گذار بايد حق تصرف در دارايى خود را داشته باشد و عامل بتواند با آن سرمايه تجارت نمايد.
" مسأله 2144 " اصل سرمايه در مضاربه بايد كاملا معلوم بوده و به صورت نقد باشد، و در سود آن بايد سهم هر كدام به طور مشاع معين شود، بنابراين اگر سرمايه به صورت دين يا منفعت باشد يا سهم هر يك نامعين باشد مضاربه صحيح نيست.
" مسأله 2145 " لازم نيست سرمايه مضاربه طلا و نقره سكه دار باشد، بلكه مضاربه با اسكناس يا ديگر اوراق با ارزش نيز صحيح است.
" مسأله 2146 " بنابر مشهور عقد مضاربه عقد جايز است، يعنى هر يك از دو طرف هر وقت بخواهند مىتوانند آن را به هم بزنند، خواه قبل از شروع در تجارت و به دست آمدن سود باشد يا بعد از آن. ولى اگر در ضمن عقد لازمى شرط كنند تا مدت معينى به هم نزنند بايد به شرط عمل نمايند.
" مسأله 2147 " بنابر مشهور عقد مضاربه با فوت هر يك از عامل و يا مالك به هم مىخورد.
" مسأله 2148 " اگر كسى به ديگرى پولى بدهد تا با آن كالايى بخرد و بين آنان تقسيم گردد مضاربه صحيح نيست و كالاى خريدارى شده مال صاحب پول است، و عامل فقط