و نمى تواند در آن تصرف نمايد زكات بر او واجب نيست.
6 - آن مال به مقدار نصاب رسيده باشد، و مقدار نصاب هر يك از موارد زكات گفته خواهد شد.
ب - " شرايط غير عمومى " كه تنها مربوط به بعضى از موارد زكات مىباشد و تفصيل آن در مسائل آينده بيان مىشود.
" مسأله 1755 " در مواردى كه در واجب شدن زكات " سال " معتبر است (طلا، نقره، شتر، گاو و گوسفند) بايد در تمام يازده ماه شرايط عمومى وجود داشته باشد، ولى در مثل گندم، جو، خرما و كشمش كه سال معتبر نيست، آن شرايط بايد هنگام تعلق زكات وجود داشته باشد.
" مسأله 1756 " اگر موقع واجب شدن زكات گندم، جو، خرما و كشمش صاحب آنها بالغ باشد بايد زكات را بپردازد، ولى در مورد شتر، گاو، گوسفند، طلا و نقره سكه دار كه سال معتبر است بايد حد اقل در تمام يازده ماه سال بالغ باشد، پس اگر در بين سال بالغ شود زكات بر او واجب نيست، و از ابتداى بلوغ سال او شروع مىشود.
" مسأله 1757 " اگر صاحب شتر، گاو، گوسفند، طلا و نقره در مقدار كمى از سال مست يا بيهوش و يا ديوانه شود - به طورى كه مردم بگويند در آن سال عاقل بوده - زكات از او ساقط نمىشود، همچنين اگر هنگام تعلق زكات گندم، جو، خرما و كشمش مست يا بيهوش باشد زكات بر او واجب مىشود، هر چند وجوب آن در بيهوش از باب احتياط است.
" مسأله 1758 " مالى را كه از انسان غصب كرده اند و نمى تواند در آن تصرف كند زكات ندارد، همچنين اگر زراعتى را از او غصب كنند وهنگامى كه زكات آن واجب مىشود در دست غصب كننده باشد، وقتى كه به صاحبش بر مىگردد زكات ندارد، هر چند در اين صورت پرداخت زكات احوط است.
" مسأله 1759 " اگر چيزى را كه زكات آن واجب است قرض كند و يك سال نزد او بماند بايد زكات آن را بدهد، و بر كسى كه قرض داده زكات واجب نيست.
زكات شتر و گاو و گوسفند (انعام ثلاثه) " مسأله 1760 " زكات " شتر " و " گاو " و " گوسفند " بجز شرطهايى كه گفته شد دو شرط ديگر دارد:
الف - آن كه شتر يا گاو بنابر مشهور در تمام سال بى كار باشد، و اگر در تمام سال فقط