پنجم - " چهار صد راس و بالاتر از آن " كه بايد براى هر صد گوسفند يك گوسفند به عنوان زكات بدهد.
" مسأله 1775 " لازم نيست زكات را از گوسفندى كه مشمول زكات شده بدهد، بلكه اگر گوسفند ديگرى را بدهد يا مطابق قيمت آن پول پرداخت نمايد كافى است. ولى اگر بخواهد جنس ديگرى بدهد در صورتى بدون اشكال است كه براى فقرا بهتر باشد.
و در هر صورت بهتر بلكه احوط آن است كه از همان جنس پرداخت نمايد.
" مسأله 1776 " گوسفندهاى بين دو نصاب زكات ندارد، پس اگر شمار گوسفندها از نصاب اول بگذرد، تا هنگامى كه به نصاب دوم نرسيده تنها بايد زكات نصاب اول پرداخت شود، همچنين است در نصابهاى بعد.
" مسأله 1777 " " بز "، " ميش " و " شيشك " در زكات با هم فرقى ندارند. ولى اگر ميش را براى زكات انتخاب مىكند بنابر احتياط يك سال آن تمام شده باشد، و اگر بز را انتخاب مىكند دو سال آن تمام شده باشد، هر چند اگر ميش هفت ماه و بز يك سالش تمام شده باشد كفايت مىكند.
" مسأله 1778 " در گوسفند هر گاه تمام نصاب از جنس نر باشد زكات آن را مىتواند از جنس ماده بدهد، همچنين اگر تمام آن ماده باشد مىتواند زكات آن را از جنس نر بدهد.
زكات طلا و نقره (نقدين) " مسأله 1779 " زكات طلا و نقره در صورتى واجب مىشود كه سكه دار بوده و معامله با آن رواج داشته باشد، و اگر سكه آن هم از بين رفته باشد بايد زكات آن را بدهند. و چنانچه معامله با آن سكه در گذشته رواج داشته و در اين زمان رايج نباشد بنابر احتياط زكات آن را بپردازند.
" مسأله 1780 " اگر صورت طلا و نقره سكه دارى را كه زنها براى زينت به كار مىبرند تغيير دهند كه به كلى از رواج معامله بيفتد زكات ندارد، و اگر نه بنابر احتياط زكات آن را بپردازند.
" مسأله 1781 " انسان بايد يازده ماه مالك مقدار نصاب در طلا يا نقره باشد، پس اگر در بين يازده ماه طلا يا نقره او از نصاب اول كمتر باشد زكات بر او واجب نيست.
" مسأله 1782 " اگر طلا يا نقره اى را كه دارد در بين يازده ماه با طلا يا نقره يا چيز ديگر عوض نمايد يا آنها را آب كند، زكات بر او واجب نيست، ولى اگر براى فرار از دادن زكات اين كار را بكند بنابر احتياط مستحب زكات را بپردازد. و اگر در ماه دوازدهم آنها را