ميقات رفت يا مثلا براى تجارت به جده رفت و در آنجا استطاعت حج را با همه شرايط آن پيدا كرد، حج بر او واجب مىشود و از حجه الاسلام كفايت مىكند.
" مسأله 1923 " اگر از طرف دولت براى حج در سالهاى آينده ثبت نام مىكنند و راهى براى حج جز اين طريق نيست، كسانى كه هنگام ثبت نام استطاعت مالى دارند واجب است اسم خود را بنويسند، هر چند در همان سال قرعه به نامشان اصابت نكند.
و اگر كوتاهى نمايند و ثبت نام نكنند حج بر آنان ثابت شده است. بلكه اگر كسى فعلا استطاعت مالى ندارد ولى مىداند كه به زودى مستطيع مىشود و در آن وقت ديگر ثبت نام نمىكنند، در اين صورت هم اگر مىتواند بايد اسم خود را بنويسد.
" مسأله 1924 " اگر كسى مستطيع شود و حج بجا نياورد و بعد فقير شود، بايد گرچه به زحمت باشد بعدا حج بجا آورد. و اگر به هيچ قسم نتواند حج برود، چنانچه كسى او را براى حج اجير كند بايد به مكه برود و حج كسى را كه براى او اجير شده بجا آورد و تا سال بعد در مكه بماند و براى خود حج نمايد، ولى اگر ممكن باشد كه اجير شود و اجرت را نقد بگيرد و كسى كه او را اجير كرده راضى شود كه حج او در سال بعد انجام شود، بايد سال اول براى خود، و سال بعد براى كسى كه اجير شده حج نمايد.
" مسأله 1925 " اگر در سال اولى كه مستطيع شده بدون سستى و تأخير به مكه رود و در وقت معينى كه دستور داده اند به عرفات و مشعر الحرام نرسد، چنانچه در سالهاى بعد مستطيع نباشد حج بر او واجب نيست، ولى اگر از سالهاى پيش مستطيع بوده و نرفته، اگر چه به زحمت باشد بايد حج بجا آورد.
" مسأله 1926 " اگر در سال اولى كه مستطيع شده به حج نرود و بعد فقير شود يا به واسطه پيرى يا بيمارى يا عذر ديگرى نتواند حج را بجا آورد و از اين كه خودش در آينده بتواند به حج برود نا اميد باشد، بايد نايب بگيرد، بلكه اگر در همان سالى كه مستطيع شده از رفتن به حج ناتوان باشد و از اين كه در آينده بتواند انجام دهد نيز نا اميد باشد بنابر احتياط واجب بايد نايب بگيرد.
نيابت در حج:
" مسأله 1927 " كسى كه حج بر او واجب شده چنانچه آثار مرگ در او ظاهر شود، بايد وصيت كند كه به جاى او حج بجا آورند، و اگر از دنيا برود مخارج حج به مقدار حج از ميقات از اصل مال او برداشته مىشود. و اگر نايب گرفتن از ميقات ممكن نباشد همه