نجس است، و تنها وقتى پاك و حلال مىشود كه ثلثان گردد، يعنى چنان بجوشد كه دو سوم آن بخار شود.
ب - به خودى خود جوش آمده باشد، كه در اين صورت نجس و خوردن آن حرام است، و تنها در صورتى پاك و حلال مىشود كه تبديل به سركه گردد.
" مسأله 167 " آب انگورى كه معلوم نيست جوش آمده يا نه پاك است، ولى اگر با آتش جوش آمده باشد، تا يقين نكنيم كه دو سوم آن كم شده بنابر احتياط واجب پاك و حلال نمىشود، و اگر يقين كنيم كه به خودى خود جوش آمده، تا سركه نشود پاك و حلال نمىشود.
" مسأله 168 " اگر مثلا در يك خوشه غوره يك يا دو دانه انگور باشد، چنانچه به آبى كه از آن خوشه گرفته مىشود " آبغوره " بگويند و اثرى از شيرينى انگور در آن نباشد و بجوشد، پاك و خوردن آن حلال است، همچنين چيزى كه معلوم نيست غوره است يا انگور اگر جوش آيد نجس نيست.
" مسأله 169 " اگر يك دانه انگور در چيزى كه به آتش مىجوشد بيفتد و مغز آن بجوشد بنابر احتياط واجب از آن اجتناب شود.
" مسأله 170 " اگر هنگام پختن شيره آب انگور را در چند ديگ جوش بياورند، احتياطا براى هر ديگ يك كفگير اختصاص دهند، و كفگير ديگ جوش نيامده را در ديگ جوش آمده، و كفگير ديگ ثلثان نشده را در ديگ ثلثان شده نزنند.
6 - انتقال:
" مسأله 171 " اگر خون بدن انسان يا حيوانى كه خون جهنده دارد به بدن حيوانى كه خون جهنده ندارد انتقال يابد و خون آن حيوان به شمار آيد پاك است، و اين را در اصطلاح " انتقال " گويند، مانند خونى كه پشه از بدن انسان يا حيوان ديگر مىمكد و جزو بدن پشه مىشود. اما خونى كه زالو از بدن انسان مىمكد چون جزو خون بدن آن حيوان نشده نجس است.
" مسأله 172 " اگر كسى پشه اى را كه بر بدنش نشسته بكشد و نداند خونى كه از پشه بيرون آمده خونى است كه از او مكيده يا از خود پشه مىباشد، آن خون پاك است، اما اگر بداند كه از او مكيده و فاصله مكيدن خون و كشتن پشه به قدرى اندك باشد كه بگويند خون انسان است، يا معلوم نباشد خون پشه است يا خون انسان نجس مىباشد.