مسائل لقطه (مالى كه انسان آن را پيدا مىكند) به مالى كه گم شده و انسان آن را پيدا مىكند " لقطه " مىگويند، لقطه اقسام مختلفى دارد كه حكم هر يك در مسائل آينده بيان خواهد شد.
" مسأله 2893 " مالى كه انسان پيدا كرده اگر نشانه اى نداشته باشد كه به واسطه آن صاحبش معلوم شود - مثلا يك اسكناس صد تومانى را پيدا كرده - دو صورت دارد:
الف - اگر در حرم خدا در مكه پيدا كرده باشد، بنابر احتياط آن را با اجازه حاكم شرع از طرف صاحبش صدقه بدهد.
ب - اگر در غير حرم پيدا كرده و قيمت آن يك درهم (يعنى " 2. 419 " گرم نقره سكه دار) يا بيشتر باشد، بنابر احتياط با اجازه حاكم شرع از طرف صاحبش صدقه دهد، و اگر كمتر از يك درهم باشد مىتواند آن را براى خود بردارد.
" مسأله 2894 " مال گمشده اگر نشانه داشته باشد و قيمت آن از يك درهم كمتر باشد دو صورت دارد:
الف - چنانچه صاحب آن - هر چند به طور اجمال - معلوم باشد و انسان نداند راضى است يا نه، نمىتواند بدون اجازه او بردارد.
ب - چنانچه صاحب آن - هر چند به طور اجمال - معلوم نباشد، در صورتى كه در غير حرم خدا پيدا شده باشد لازم نيست اعلام كند و مىتواند به قصد تملك براى خود بردارد، ولى اگر بعد صاحبش پيدا شود بنابر احتياط عين آن، و اگر از بين رفته عوض آن را به او بپردازد. و در صورتى كه در حرم خدا پيدا شده باشد بنابر احتياط آن را بر ندارد.
" مسأله 2895 " اگر مالى را كه پيدا كرده نشانه اى دارد كه به واسطه آن مىتواند صاحبش را پيدا كند - هر چند بداند صاحب آن كافرى است كه در امان و پناه مسلمانهاست - چنانچه قيمت آن به يك درهم يا بيشتر مىرسد يكى از دو صورت را دارد:
الف - اگر آن مال در غير حرم خدا پيدا شده باشد، بايد تا يك سال در محل اجتماعات