شرايط كالا و عوض آن " مسأله 2040 " هر يك از كالا و پول يا جنسى كه در برابر آن داده مىشود بايد پنج شرط داشته باشد:
1 - مقدار آن معلوم باشد.
2 - توان تحويل آن را داشته باشند، بنابراين فروختن اتومبيلى كه به سرقت رفته و هيچ كدام دسترسى به آن ندارند صحيح نيست.
3 - ويژگيها و نشانه هايى كه در آن كالا يا عوض است و به واسطه آن ميل مردم به معامله فرق مىكند تعيين شود.
4 - كسى در كالاى مورد معامله و يا در عوض آن حقى نداشته باشد، بنابراين مالى را كه انسان پيش كسى گرو گذاشته نمىتواند بدون اجازه او بفروشد، ولى اگر بعد از فروش آن صاحب حق اجازه دهد معامله صحيح است.
5 - بنابر احتياط واجب عين كالا را بفروشد نه منفعت آن را، پس اگر منفعت يك سال خانه را بفروشد معامله صحيح نيست، ولى اگر به عنوان مثال خريدار به جاى پول كالا منفعت يك سال ملك خود را بدهد اشكال ندارد.
" مسأله 2041 " اگر يكى از شرطهايى كه گفته شد در معامله نباشد معامله باطل است، مگر اين كه مال متعلق حق ديگرى باشد و صاحب حق بعد از معامله اجازه دهد كه در اين صورت صحيح مىشود، و اگر خريدار و فروشنده با فرض باطل بودن معامله هم راضى به تصرف يكديگر باشند، تصرف آنان اشكال ندارد.
" مسأله 2042 " مقدار كالا با وزن يا پيمانه يا شمارش و يا ديدن معلوم مىشود، و كالايى را كه در شهرى با وزن يا پيمانه معامله مىكنند، در آن شهر بايد با وزن يا پيمانه خريدارى شود، و اگر كالايى در شهرى با وزن كردن و در شهر ديگر با شمارش يا ديدن معلوم مىشود، مىتوان آن را در آن شهر با وزن و در شهر ديگر با شمارش يا ديدن معامله كرد.
" مسأله 2043 " خريد و فروش ملكى كه آن را به ديگرى اجاره داده اند اشكال ندارد، ولى استفاده آن ملك در مدت اجاره از آن مستأجر است. و اگر خريدار نداند كه آن ملك را اجاره داده اند يا به گمان اين كه مدت آن كم است ملك را خريده باشد، پس از اطلاع مىتواند معامله را به هم بزند.
" مسأله 2044 " هر گاه خريدار كالا را براى ديدن يا تصميم گرفتن از فروشنده