و - اگر فراموش كند كه مسافر است و نماز را تمام بخواند، چنانچه در وقت يادش بيايد بايد شكسته بجا آورد، و اگر بعد از وقت يادش آيد قضاى آن لازم نيست.
ز - اگر فراموش كند كه نماز مسافر شكسته است و تمام بخواند، بايد آن را شكسته بجا آورد و اگر وقت گذشته بنابر احتياط واجب قضا نمايد.
" مسأله 1196 " كسى كه بايد نماز را تمام بخواند اگر شكسته بجا آورد در هر صورت نمازش باطل است، حتى اگر قصد ماندن ده روز در جايى را داشته باشد و از روى ندانستن شكسته بجا آورد بنابر احتياط واجب بايد دوباره آن را تمام بخواند.
" مسأله 1197 " اگر مشغول نماز چهار ركعتى شود و در بين نماز يادش بيايد كه مسافر است، چنانچه به ركوع ركعت سوم نرفته بايد بنشيند و نماز را دو ركعتى تمام نمايد، و اگر به ركوع ركعت سوم رفته نمازش باطل است. و در صورتى كه به مقدار خواندن يك ركعت هم وقت داشته باشد بايد نماز را شكسته بخواند.
" مسأله 1198 " مسافرى كه نماز خود را نخوانده اگر در وقت به وطنش يا به جايى كه مىخواهد ده روز در آنجا بماند برسد، بايد نماز را تمام بخواند، ولى اگر بعد از وقت به وطن برسد بايد قضاى آن را شكسته بخواند.
" مسأله 1199 " مسافرى كه نماز را شكسته خوانده است - اگر چه در وقت به وطن خود برسد - لازم نيست آن نماز را دوباره تمام بخواند.
" مسأله 1200 " كسى كه مسافر نيست اگر در اول وقت نماز نخواند و مسافرت كند، در سفر بايد نماز را شكسته بخواند.
" مسأله 1201 " اگر نماز ظهر يا عصر و يا عشا از مسافرى كه بايد آنها را شكسته مىخواند قضا شود، بايد آن را دو ركعتى قضا نمايد، هر چند در غير سفر بخواهد قضاى آن را بجا آورد. و اگر از كسى كه مسافر نيست يكى از اين سه نماز قضا شود، بايد چهار ركعتى قضا نمايد، هر چند در سفر بخواهد آن را بجا آورد.
" مسأله 1202 " مستحب است مسافر بعد از هر نمازى كه شكسته مىخواند سى مرتبه بگويد: " سبحان الله والحمد لله ولا إله الا الله والله اكبر ".
نماز خوف " مسأله 1203 " نماز انسان در حال ترس از دشمن، دزد، درنده و مانند اينها همانند نماز مسافر شكسته است، به شرط آن كه شكسته خواندن نماز در دفاع و يا ايمنى از دشمن مؤثر باشد.