7 - كالاى فروخته شده و عوض آن - در صورتى كه فروش آنها با وزن يا پيمانه باشد - از يك جنس نباشند.
احكام معامله سلف:
" مسأله 2063 " اگر پولى را سلف بفروشد و عوض آن را پول بگيرد معامله باطل است، اگر چه اين حكم در غير پول طلا و نقره مبنى بر احتياط است.
" مسأله 2064 " اگر كالايى را سلف بفروشد و در مقابل آن كالاى ديگر يا پول قرار دهد معامله صحيح است، هر چند احتياط مستحب آن است كه در مقابل كالايى كه سلف مىفروشد پول قرار دهد نه كالاى ديگر.
" مسأله 2065 " اگر خريدار بخواهد كالايى را كه سلف خريده بفروشد، مسأله چهار صورت دارد:
الف - اگر پيش از تمام شدن مدت باشد، بنابر احتياط واجب به هيچ كسى نمىتواند بفروشد.
ب - اگر پس از تمام شدن مدت و پيش از تحويل گرفتن كالا باشد، به خود فروشنده به هر نحو بفروشد مانعى ندارد، ولى بهتر است يا به كالاى ديگر بفروشد و يا همان پولى را كه داده بگيرد نه بيشتر.
ج - اگر پس از تمام شدن مدت و پيش از تحويل گرفتن كالا بخواهد آن را به ديگرى بفروشد، پس اگر چيزى كه سلف خريده با وزن يا پيمانه معامله مىشود به قيمتى كه خريده مىتواند بفروشد، ولى به قيمت زيادتر يا كمتر محل اشكال است. و اگر از چيزهايى است كه بدون وزن و پيمانه معامله مىشود - مانند: زمين و پارچه و ماشين - فروختن آن هر چند به قيمت بيشتر مانعى ندارد.
د - اگر پس از تحويل گرفتن كالا بخواهد آن را بفروشد، به هر قيمتى كه بخواهد مىتواند بفروشد، چه با وزن و پيمانه معامله شود يا بدون وزن يا پيمانه.
" مسأله 2066 " در معامله سلف كالايى را كه فروشنده قرار داد كرده است بايد پس از تمام شدن مدت تحويل دهد و خريدار نيز بايد قبول نمايد، ولى اگر كالايى را كه فروشنده مىدهد بهتر يا پست تر از كالايى باشد كه قرار گذاشته اند، خريدار مىتواند قبول نكند، و اگر كالاى ديگرى بدهد در صورتى كه خريدار راضى شود اشكال ندارد.
" مسأله 2067 " اگر كالايى را كه پيش فروش كرده هنگام تحويل ناياب شود و فروشنده نتواند آن را تهيه كند، خريدار مىتواند صبر كند تا فروشنده تهيه نمايد يا معامله