مسائل زكات " زكات " يكى از وظايف مهم اسلامى است و در قرآن و احاديث هم رديف نماز قرار گرفته است، در حقيقت رفع بسيارى از كمبود هاى اجتماعى و تأمين معيشت فقرا و مستمندان جامعه به وسيله زكات مىباشد. در زمان حكومت پيامبر اكرم (ص) و حضرت امير (ع) عمده كمبودها و نيازهاى جامعه به وسيله زكات بر طرف مىشده، و نه چيزى كه مشمول زكات مىباشد در آن روزگار ثروت مهم مردم بوده است.
نسبت به اهميت زكات وتاكيد بر پرداختن آن روايات زيادى وارد شده است، از حضرت امام جعفر صادق (ع) نقل شده كه فرمودند: " اموال خود را با پرداخت زكات حفظ كنيد و بيماران خود را با دادن صدقه مداوا نماييد، و هيچ مالى در بيابان يا دريا تلف نشد مگر به سبب ترك زكات ". و در حقيقت زكات " بيمه مال " است، همان گونه كه زكات فطره " بيمه عمر " مىباشد.
واجب بودن زكات از ضروريات اسلام شمرده شده است و هر كس با توجه و يقين به ضرورى بودن وجوب زكات آن را انكار نمايد كافر محسوب مىشود، بلكه در بعضى روايات آمده: " كسى كه حتى مقدار كمى از زكات واجب خود را نپردازد، مسلمان و مؤمن نبوده و احترام و كرامتى براى وى نمىباشد (در حكم كافر است) ".
موارد زكات:
" مسأله 1747 " بنابر مشهور زكات در نه چيز واجب است:
1 - گندم 2 - جو 3 - خرما 4 - كشمش 5 - طلا 6 - نقره 7 - شتر 8 - گاو 9 - گوسفند و اگر كسى مالك يكى از اين نه چيز باشد - با شرايطى كه در مسائل بعد گفته مىشود -