انواع معامله انواع معامله به شرح زير است:
الف - نقدى:
" معامله نقدى " آن است كه مدت در تحويل كالا و عوض آن شرط نشده باشد.
" مسأله 2056 " اگر كالايى را نقد بفروشند خريدار و فروشنده بعد از معامله مىتوانند كالا و بهاى آن را از يكديگر مطالبه نموده و تحويل بگيرند. و تحويل دادن خانه و زمين و مانند آن به اين است كه آنها را در اختيار خريدار بگذارند كه بتواند در آنها تصرف كند، و تحويل دادن فرش و لباس و كتاب و مانند اينها به اين است كه طورى در اختيار خريدار بگذارند كه بگويند آنها را تحويل گرفته و اگر بخواهد به جاى ديگر ببرد فروشنده جلوگيرى نكند.
ب - نسيه:
" معامله نسيه " آن است كه فروشنده كالا را به خريدار بسپارد، ولى قرار بگذارند خريدار بهاى آن را در وقت ديگر به فروشنده بدهد.
" مسأله 2057 " در معامله نسيه مدت بايد كاملا معلوم باشد، پس اگر كالايى را بفروشد كه وجه آن را مثلا هنگام برداشت محصول بگيرد، چون مدت كاملا معلوم نيست معامله باطل است.
" مسأله 2058 " در معامله نسيه فروشنده حق ندارد پيش از پايان مدت طلب خود را مطالبه نمايد، ولى اگر خريدار بميرد و از خودش مال داشته باشد، فروشنده مىتواند پيش از تمام شدن مدت طلب خود را از وارثان او مطالبه نمايد.
" مسأله 2059 " در معامله نسيه فروشنده مىتواند پس از تمام شدن مدتى كه قرار گذاشته اند طلب خود را از خريدار مطالبه نمايد، ولى اگر خريدار نتواند بپردازد بايد به او مهلت دهد.
" مسأله 2060 " اگر به خريدارى كه قيمت كالا را نمى داند نسيه بفروشد و قيمت آن را به او نگويد، معامله باطل است. و اگر به خريدارى كه قيمت نقدى كالا را مىداند با چند در صد گرانتر نسيه بفروشد و او بپذيرد، معامله صحيح است.
" مسأله 2061 " كسى كه كالايى را نسيه فروخته اگر پس از گذشت مثلا نيمى از