رجوع مىكند، و او نيز اگر با اجازه بدهكار اصلى ضمانت كرده به بدهكار اصلى مراجعه مىنمايد. همچنين است حكم موردى كه ضامن سوم يا چهارم - هر چه بالا روند - ضمانت ضامنهاى قبل از خود را بنمايند.
" مسأله 2361 " چند نفر مىتوانند به طور مشترك بدهى يك نفر را ضمانت نمايند، خواه سهم هر كدام مساوى با سهم ديگران باشد يا متفاوت، و با پرداخت سهم هر يك به همان اندازه از بدهى او كم مىشود. اما صحت ضمانت چند نفر به طور مستقل نسبت به همه يك بدهى محل اشكال است.
" مسأله 2362 " ضمانت از منافع مانند ضمانت از كارى كه به عهده ديگرى است چنانچه مباشرت در آن شرط نباشد صحيح است.
" مسأله 2363 " همان گونه كه ضمانت در " اعيانى كه به ذمه است " صحيح مىباشد ضمانت در " اعيان موجوده " نيز اشكال ندارد، بنابراين چنانچه كسى براى خريدار ضامن شود كه اگر جنس فروخته شده معيوب باشد عوض آن را به او بدهد، ضمانت او صحيح است و بايد به آن عمل نمايد.
ب - ضمانت قهرى:
" مسأله 2364 " " ضمانت قهرى " ضمانتى است كه بدون قرارداد و عقد خاصى حاصل مىشود، مانند مواردى كه انسان بر ديگرى يا بر اموال و منافع و حقوق مشروع او سلطه پيدا كند و از اين راه خسارتى بر خود او يا بر اموال و حقوق او وارد نمايد و يا موجب اتلاف و از بين رفتن آنها گردد، خواه خودش اتلاف كند يا ديگرى به دستور او اتلاف نمايد، يا تا زمانى كه مال به ناحق در سلطه او است از هر راهى خسارتى بر مال وارد شود، و يا مثلا حيوان متعلق به او در اثر مسامحه و كوتاهى ضرر جسمى يا مالى بر ديگرى وارد نمايد. در تمام اين موارد ضمانت قهرى ثابت است، و در مورد اخير چنانچه حيوان كسى به ديگرى حمله كند و او از خود دفاع نمايد و در اثر آن حيوان بميرد، او ضامن حيوان نيست.
" مسأله 2365 " اگر از راه نامشروع مالى به دست انسان برسد ضامن آن مال خواهد بود.
" مسأله 2366 " با توجه به اين كه علم طبابت از جهت تشخيص امراض گوناگون و شناخت داروهاى متفاوت و راه هاى معالجه بسيار وسيع است، هر پزشكى تنها در محدوده شناخت و اطلاعات خود مىتواند طبابت كند، و در هر موردى كه مرض يا داروى