4 - استمناء:
" مسأله 1465 " " استمناء " آن است كه انسان كارى كند كه منى از او بيرون آيد و اين كار حرام بوده و روزه را باطل مىكند، ولى اگر بدون آن كه كارى انجام دهد يا فكرى كند بى اختيار منى از او خارج شود روزه اش باطل نمىشود.
" مسأله 1466 " اگر به قصد بيرون آمدن منى كارى انجام دهد - اگر چه منى از او بيرون نيايد - صحت روزه او محل اشكال است، پس آن روزه را تمام كند و قضاى آن را نيز بجا آورد.
" مسأله 1467 " اگر كارى كند كه بى اختيار منى از او بيرون آيد مسأله چند صورت پيدا مىكند، زيرا يا قصد بيرون آمدن منى دارد يا عادت به خروج منى دارد، يا هم عادت و هم قصد دارد و يا نه عادت و نه قصد دارد، و در صورت اخير يا اطمينان دارد كه منى خارج نمىشود يا اطمينان ندارد، و در هر صورت كار او يا از قبيل نگاه و صحبت كردن است يا از قبيل بوسه و لمس مىباشد. و بنابر احتياط واجب در همه اقسام روزه اش باطل مىشود، هر چند در بعضى از صورتها باطل نشدن خالى از وجه نيست.
" مسأله 1468 " هر گاه روزه دار بداند كه اگر در روز بخوابد محتلم مىشود بنابر احتياط واجب نخوابد، مگر اين كه به زحمت و مشقت بيفتد كه در اين صورت مىتواند در روز بخوابد، ولى بايد آن روزه را تمام كند و بنابر احتياط قضاى آن را هم بجا آورد.
و چنانچه نداند در صورت خوابيدن محتلم مىشود يا نه، مىتواند بخوابد، و اگر محتلم شد روزه او صحيح است.
" مسأله 1469 " اگر روزه دار در حال بيرون آمدن منى از خواب بيدار شود، واجب نيست از بيرون آمدن آن جلوگيرى كند.
" مسأله 1470 " روزه دارى كه محتلم شده مىتواند ادرار و استبراء نمايد، و اگر بداند يا احتمال دهد منى در مجرا مانده و در صورتى كه پيش از غسل ادرار و استبراء نكند بعد از غسل منى از او بيرون مىآيد و دوباره جنب مىشود، بنابر احتياط واجب بايد پيش از غسل ادرار و استبراء كند، ولى اگر غسل كرده باشد و بداند به واسطه ادرار و استبراء باقيمانده منى بيرون مىآيد و دوباره جنب مىشود نمىتواند استبراء كند.
5 - دروغ بستن به خدا يا پيامبر و يا امامان (ع):
" مسأله 1471 " اگر روزه دار با گفتن، نوشتن، اشاره و مانند آن به خدا يا پيامبر (ص)