همسايه مسجد و كسى كه صداى اذان را مىشنود بيشتر سفارش شده است.
" مسأله 1259 " هر گاه جماعت ديرتر از اول وقت برپا مىشود مستحب است مؤمنان صبر كنند و نماز خود را با جماعت بخوانند، و نماز جماعت از نماز اول وقت كه فرادى يعنى به تنهايى خوانده شود بهتر است، همچنين نماز جماعتى كه مختصر خوانده شود از نماز فرادايى كه آن را طول بدهند بهتر مىباشد.
" مسأله 1260 " كسى كه نماز خود را در اول وقت به تنهايى خوانده مستحب است دوباره آن را با جماعت بخواند - امام باشد يا ماموم - و اگر بعد بفهمد كه نماز اولش باطل بوده نماز دوم او كافى است.
" مسأله 1261 " اگر موقعى كه مشغول نماز مستحبى است جماعت برپا شود، چنانچه اطمينان ندارد كه اگر نماز را تمام كند به جماعت برسد مستحب است نماز را رها كرده و مشغول نماز جماعت شود، بلكه اگر اطمينان نداشته باشد كه به ركعت اول برسد مستحب است به همين دستور رفتار نمايد.
" مسأله 1262 " اگر موقعى كه مشغول نماز سه يا چهار ركعتى است جماعت برپا شود، چنانچه به ركوع ركعت سوم نرفته و اطمينان ندارد كه اگر نماز را تمام كند به جماعت برسد، مستحب است به نيت نماز مستحبى نماز را دو ركعتى تمام كند و خود را به جماعت برساند.
موارد وجوب نماز جماعت:
" مسأله 1263 " نماز " جمعه " و هم چنين نمازهاى " عيد فطر و قربان - هر گاه واجب شوند - " فقط در صورتى صحيحند كه با جماعت خوانده شوند.
" مسأله 1264 " كسى كه به اندازه اى وسواس دارد كه عمل به آن حرام يا موجب باطل شدن نماز او مىگردد و فقط در صورتى كه نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت مىشود، بايد نماز را با جماعت بخواند.
" مسأله 1265 " كسى كه حمد و سوره را نمىتواند صحيح ادا كند واجب است در صورت امكان نمازش را با جماعت بخواند.
" مسأله 1266 " اگر پدر يا مادر به فرزند خود امر كند كه در جماعت حاضر شود ، چنانچه مخالفت او موجب اذيت و ناراحتى آنان شود واجب است نماز را به جماعت بخواند، و اگر موجب اذيت آنان نشود نيز بنابر احتياط نماز را به جماعت بخواند و در هر دو صورت قصد استحباب نمايد.