زكات فطره " زكات فطره " يكى از زكاتهاى واجبى است كه همه ساله بر هر مكلف - مطابق شرايطى كه گفته خواهد شد - واجب مىشود و به مصرف فقرا و مستمندان جامعه مىرسد، در حقيقت زكات فطره زكات بر بدنهاست، در مقابل زكات اموال كه زكات بر داراييهاى مردم مىباشد. زكات فطره انسان را از مرگهاى ناگهانى در آن سال حفظ مىكند، و مطابق بعضى از روايات تماميت روزه رمضان به زكات فطره است، چنان كه تماميت نماز به صلوات بر پيامبر اكرم (ص) مىباشد.
" مسأله 1876 " كسى كه هنگام غروب شب عيد فطر " بالغ " و " عاقل " باشد و " بيهوش " و " فقير " و " بنده " نباشد، بايد براى خودش و هر يك از نان خورهاى خود يك صاع - كه تقريبا سه كيلوگرم است - گندم يا جو يا خرما يا كشمش يا برنج يا ذرت و يا مانند آن را به فقير بدهد، و اگر پول يكى از اينها را هم بپردازد كافى است.
" مسأله 1877 " بنابر احتياط فطره را از آنچه كه غذاى متعارف مردم شهر او است بدهد، هر چند معمولا چيز ديگرى هم با آن مىخورند. و بهتر است از آنچه غذاى معمولى خود و خانواده او است بپردازد.
" مسأله 1878 " كسى كه توان تأمين مخارج ساليانه خود و نان خورهاى خود را ندارد و كسبى هم ندارد كه بتواند مخارج خود و آنها را تأمين نمايد وفرد ديگرى هم مخارج او و نان خورهايش را به صورت تبرعى تأمين نمىكند " فقير " است و دادن زكات فطره بر او واجب نيست، بلكه مىتوان زكات فطره را به او پرداخت نمود.
" مسأله 1879 " از آنجا كه پرداخت زكات فطره مانند زكات مال عبادت است، بايد هنگام پرداخت آن قصد انجام فرمان خدا (قصد قربت) كرده و نيت فطره نيز بنمايد.
(مسأله 1880 " انسان بايد فطره كسانى را كه در غروب شب عيد فطر نان خور او حساب مىشوند پرداخت كند، كوچك باشند يا بزرگ، مسلمان باشند يا كافر، دادن خرج آنان بر او واجب باشد يا نه، در شهر خود او باشند يا در شهر ديگر.
" مسأله 1881 " فطره مهمانى كه پيش از غروب روز آخر ماه رمضان با رضايت صاحبخانه وارد شده و نان خور او حساب مىشود بر صاحبخانه واجب است، همچنين است بنابر احتياط واجب فطره مهمانى كه بدون رضايت و پيش از غروب وارد شده و مدتى نزد او مىماند به گونه اى كه در شب عيد نان خور او محسوب است، و نيز فطره كسى كه