و يا امامان (ع) از روى عمد نسبت دروغ بدهد - گرچه بلا فاصله بگويد دروغ گفتم يا توبه كند - روزه او باطل مىشود. و بنابر احتياط اين حكم در مورد حضرت زهرا و ساير پيامبران و جانشينان آنان نيز جريان دارد.
" مسأله 1472 " اگر روزه دار بخواهد خبرى را كه نمىداند راست است يا دروغ نقل كند، بنابر احتياط بايد از قول كسى كه آن خبر را گفته يا از كتابى كه آن خبر در آن بوده نقل نمايد، يا به طور اجمال بگويد: " خبرى به اين مضمون وارد شده است "، و نبايد به طور جدى از گفته خدا يا پيامبر (ص) يا امام (ع) خبر دهد.
" مسأله 1473 " اگر خبرى را به اعتقاد اين كه صحت دارد از قول خدا يا پيامبر (ص) و يا امامان (ع) نقل كند و بعد معلوم شود دروغ بوده، روزه او باطل نمىشود.
" مسأله 1474 " اگر دروغى را كه ديگرى ساخته از روى عمد به خدا يا پيامبر (ص) و يا امامان (ع) نسبت دهد روزه اش باطل مىشود، ولى اگر از قول كسى كه آن دروغ را ساخته نقل كند اشكال ندارد.
" مسأله 1475 " اگر از روزه دار بپرسند خدا يا پيامبر و يا يكى از امامان چنين مطلبى را فرموده اند يا نه، و او از روى عمد خلاف واقع را بگويد روزه اش باطل مىشود.
" مسأله 1476 " اگر در شب دروغى را نسبت دهد و روز بعد كه روزه دار است بگويد: حرفى كه ديشب گفتم درست بود، يا حرف راستى را در شب نسبت دهد و در روز بگويد: ديشب دروغ گفتم، روزه او باطل است.
" مسأله 1477 " نسبت دروغ به خدا وپيامبر (ص) و امامان (ع) از روى شوخى - هر چند بى ادبى است - روزه را باطل نمىكند.
6 - رساندن غبار غليظ به حلق:
" مسأله 1478 " رساندن غبار غليظ به حلق - چنانچه از روى توجه و عمد باشد - بنابر احتياط واجب روزه را باطل مىكند، چه غبار چيزى باشد كه خوردن آن حلال است - مثل آرد - يا غبار چيزى باشد كه خوردن آن حرام است - مثل خاك - ولى رسيدن غبار غير غليظ كه عرفا جزو هوا محسوب است به روزه ضرر نمىرساند.
" مسأله 1479 " اگر به واسطه باد يا جارو كردن غبار غليظى پيدا شود و انسان با اين كه متوجه است مواظبت نكند و به حلق برسد، بنابر احتياط واجب روزه اش باطل مىشود.
" مسأله 1480 " احتياط واجب آن است كه روزه دار بخار غليظ و دود سيگار و ديگر دخانيات را هم به حلق نرساند.