نجس مىشود، ولى اگر مقدارى كه تغيير نكرده به اندازه كر يا بيشتر از كر باشد تنها مقدارى كه تغيير كرده نجس است.
" مسأله 27 " اگر چيز نجس را زير شيرى كه متصل به كر است بشويند، آبى كه از آن چيز مىريزد چنانچه متصل به كر باشد و بو يا رنگ يا مزه نجاست نگرفته باشد و عين نجاست هم در آن نباشد پاك است.
" مسأله 28 " اگر مقدارى از آب كر يخ ببندد و بقيه آن به اندازه كر نباشد، چنانچه نجاست به آن برسد نجس مىشود، و هر مقدار از يخ هم كه آب شود نجس است.
" مسأله 29 " اگر انسان شك كند آبى كه به اندازه كر بوده از كر كمتر شده يا نه، در صورتى كه تفاوت فاحشى پيدا نكرده باشد حكم آب كر را دارد، يعنى نجاست را پاك مىكند و اگر نجاستى هم به آن برسد نجس نمىشود. و آبى كه از كر كمتر بوده و انسان شك دارد به اندازه كر شده يا نه حكم آب كر را ندارد.
" مسأله 30 " كر بودن آب از سه راه ثابت مىشود:
اول - خود انسان به كر بودن آن يقين يا اطمينان پيدا كند.
دوم - دو مرد عادل به كر بودن آن گواهى دهند.
سوم - كسى كه آب در اختيار او است و متهم به بى اعتنايى به مسائل شرعى نيست از كر بودن آب خبر دهد.
2 - آب قليل:
" آب قليل " آبى است كه كمتر از كر باشد و از زمين هم نجوشد.
" مسأله 31 " اگر آب قليل روى چيز نجس بريزد يا چيز نجس به آن برسد نجس مىشود، ولى اگر از بالا آب قليل را روى چيز نجس بريزند، مقدارى كه به چيز نجس مىرسد نجس و هر چه بالاتر از آن باشد پاك است.
" مسأله 32 " اگر آب قليل مانند فواره با فشار از پايين به بالا رود، در صورتى كه نجاست به بالا برسد آب قسمت پايين نجس نمىشود، ولى اگر نجاست به پايين آب برسد بالا هم نجس مىشود.
" مسأله 33 " آب قليلى كه هنگام شستن محل ادرار و مدفوع به بدن يا لباس ترشح مىكند، با پنج شرط اجتناب از آن لازم نيست، هر چند پاك ومطهر بودن آن محل اشكال است: اول - آن آب تغيير به صفات نجاست نكرده باشد. دوم - نجاستى از بيرون به محل نرسيده باشد. سوم - نجاست ديگرى مانند خون همراه ادرار يا مدفوع بيرون نيامده