حبس ملك " مسأله 2466 " انسان مىتواند ملك خود را بدون اين كه وقف كند براى انجام كارهاى خيريه يا عبادت حبس كند، يعنى استفاده از آن را منحصر در كارهاى خيريه و عبادت نمايد. پس چنانچه آن را عملا براى استفاده اين گونه امور در آورد " حبس " محقق شده و نمى تواند آن را به هم بزند، ولى اگر براى مدت محدودى - مثلا ده سال - حبس كرده باشد، پس از انقضاى آن مدت به ملكيت او يا كسانى كه هنگام مرگ وارث او بودند باز مىگردد.
" مسأله 2467 " در حبس ملك نيز - نظير وقف - بلوغ و عقل صاحب ملك شرط ست، همچنين نبايد سفيه باشد و يا اين كه به واسطه ورشكستگى توسط حاكم شرع از تصرف در اموالش منع شده باشد.
صدقه " مسأله 2468 " " صدقه " بر دو قسم است:
1 - صدقه واجب، نظير: زكات مال، زكات فطره، رد مظالم (يعنى جبران تجاوزات انسان به اموال مردم با جهل به صاحبان آنها كه به اجازه مجتهد جامع الشرايط صدقه داده مىشود) و كفاره هاى گوناگون.
2 - صدقه مستحب، يعنى احسان و اعانت مالى به ديگران كه در باره خواص و آثار آن روايات زيادى وارد شده است.
" مسأله 2469 " صدقه دهنده علاوه بر اين كه بايد بالغ، عاقل و غير سفيه باشد و به واسطه ورشكستگى توسط حاكم شرع از تصرف در اموالش منع نشده باشد، بايد قصد قربت هم داشته باشد و صدقه را بدون عوض به شخص مورد صدقه بدهد.
" مسأله 2470 " صدقه دهنده پس از تحويل دادن نمىتواند آن را به هم بزند و صدقه را پس بگيرد، هر چند آن شخص از ارحام و بستگان او نباشد.
" مسأله 2471 " كسى كه صدقه مستحب را مىگيرد لازم نيست مسلمان يا مؤمن باشد، بلكه به كافر فقيرى كه از اهل ذمه باشد نيز مىتوان صدقه مستحب داد.
" مسأله 2472 " سيد مىتواند صدقات واجب يا مستحب خود را به سيد يا غير سيد بدهد. و غير سيد مىتواند صدقه مستحب خود را به سيد بپردازد، و در مورد كفارات ورد مظالم خلاف احتياط است، و صدقه واجب خود - نظير زكات مال و زكات فطره - را