" مسأله 1675 " اگر در اول سال براى مخارج خود قرض نموده و پيش از تمام شدن سال سودى به دست آورد و مال ديگرى ندارد كه قرض خود را با آن بدهد، مىتواند بدهى خود را از آن سود بپردازد.
" مسأله 1676 " اگر براى زياد كردن مال يا خريد چيزى كه نياز ندارد قرض كند، نمىتواند بدهى خود را از سود كسب تأمين نمايد، مگر اين كه آن چيز از بين رفته باشد و به هيچ وجه ديگر نتواند بدهى خود را بدهد و ناچار به پرداخت بدهى باشد، كه در اين صورت مىتواند در وسط سال از سود هر سال آن را ادا نمايد.
" مسأله 1677 " كسى كه بدهى شرعى خود را با مجتهد جامع الشرايط يا نماينده او دستگردان كرده و مىخواهد به تدريج بپردازد يا بدون آن كه دستگردان كرده باشد مىخواهد به تدريج بپردازد، نمىتواند از در آمد سالهاى بعد پرداخت نمايد، مگر اين كه اول خمس در آمد آن سال را بدهد، آنگاه از همان پول خمس داده بدهى شرعى خود را پرداخت كند.
" مسأله 1678 " اگر مستأجر مبلغى را به عنوان سرقفلى مغازه بپردازد جزو مخارج نيست، و بايد آخر سال خمس آن را بدهد، و كسى هم كه سرقفلى را گرفته اگر تا آخر سال آن را به مصرف مؤونه زندگى نرساند و باقى بماند بايد خمس آن را بدهد.
پرداخت خمس:
" مسأله 1679 " كسى كه شروع به تجارت و كسب و كار مىكند، هنگامى كه اولين در آمد خود را به دست مىآورد اول سال خمسى او محسوب مىشود، و اگر بخواهد سال خمسى خود را تغيير دهد مانعى ندارد، ولى بايد خمس موجودى خود را فعلا بپردازد.
" مسأله 1680 " در خمس در آمد كسب و كار اگر براى دادن خمس خود سال شمسى قرار دهد مانعى ندارد، همچنين اگر سال خمس خود را قبلا قمرى قرار داده مىتواند به شمسى تغيير دهد، و يا اگر شمسى قرار داده به قمرى تبديل نمايد.
" مسأله 1681 " انسان مىتواند در بين سال هر وقت كه سودى به دستش رسيد - چنانچه بداند از مخارج سالش زيادتر است - خمس آن را بپردازد، ولى بهتر است دادن خمس را تا آخر سال تأخير بيندازد.
" مسأله 1682 " كسى كه بايد براى دادن خمس سال قرار دهد - مانند تاجر و كاسب - اگر منفعتى به دست آورد و در بين سال بميرد، بايد مخارج او را تا هنگام مرگ از آن منفعت كسر نمايند و خمس باقيمانده را بپردازند.
" مسأله 1683 " كسى كه از اول تكليف خمس نداده است، اگر از سود كسب چيزى