و بجز اينها وارث ديگرى نداشته باشد، ارث او به پسر عموى پدر و مادرى مىرسد و عموى پدرى ارث نمىبرد.
" مسأله 3028 " زن و شوهر از يكديگر ارث مىبرند، و با هر سه دسته و هم چنين با اقسام ولاء همراه مىباشند كه احكام آن خواهد آمد.
ارث دسته اول:
" مسأله 3029 " اگر وارث ميت فقط يك نفر از دسته اول باشد همه دارايى به او مىرسد، خواه " پدر " باشد يا " مادر "، يا " يك پسر " يا " يك دختر ". و اگر " چند پسر " يا " چند دختر " باشند مال به طور مساوى بين آنان تقسيم مىشود، ولى اگر وارث ميت " يك پسر و يك دختر " يا " چند پسر و دختر " باشند، بايد مال را به گونه اى تقسيم كرد كه هر پسرى دو برابر دختر ارث ببرد.
" مسأله 3030 " اگر وارث ميت فقط " پدر " و " مادر " او باشند مال را سه قسمت مىكنند، دو قسمت آن را پدر و يك قسمت ديگر را مادر مىبرد، اما اگر ميت " دو برادر " يا " چهار خواهر " و يا " يك برادر و دو خواهر " هم داشته باشد كه همه آنان زنده و مسلمان و آزاد و پدرى باشند - يعنى پدر آنان با پدر ميت يكى باشد، خواه مادرشان با مادر ميت يكى باشد يا نه - گرچه تا هنگامى كه پدر و مادر زنده باشند برادر و خواهر ارث نمىبرند، ولى بودن آنها سبب مىشود كه مادر يك ششم ارث ببرد و بقيه را به پدر بدهند. و در حقيقت چون نفقه آنان به عهده پدر است بر سهم پدر افزوده مىشود.
" مسأله 3031 " اگر وارث ميت فقط " پدر " و " مادر " و " يك دختر " باشند، چنانچه ميت " دو برادر " يا " چهار خواهر " و يا " يك برادر و دو خواهر " پدرى نداشته باشد مال را پنج قسمت مىكنند: پدر و مادر هر كدام يك قسمت و دختر سه قسمت آن را مىبرد.
و اگر " دو برادر " يا " چهار خواهر " و يا " يك برادر و دو خواهر " پدرى داشته باشد بنابر مشهور مال را شش قسمت مىكنند: پدر و مادر هر كدام يك قسمت و دختر سه قسمت مىبرد، و يك قسمت باقيمانده را چهار قسمت مىكنند: يك قسمت را به پدر و سه قسمت را به دختر مىدهند، و در حقيقت مادر بيش از يك ششم نمىبرد، ولى احوط اين است كه در اين صورت نيز با تحصيل رضايت پدر و دختر مانند صورت اول مال را پنج قسمت كنند: سه قسمت را به دختر بدهند و به هر يك از پدر و مادر يك قسمت بپردازند.
" مسأله 3032 " اگر وارث ميت فقط " پدر " و " مادر " و " يك پسر " باشند مال را شش قسمت مىكنند: پدر و مادر هر كدام يك قسمت و پسر چهار قسمت آن را مىبرد، و اگر