" مسأله 1083 " اگر بداند در دو سجده سهو از روى اشتباه سجده اى كم يا زياد شده است بنابر احتياط دوباره دو سجده سهو بجا آورد.
دستور سجده سهو:
" مسأله 1084 " دستور سجده سهو آن است كه نمازگزار پس از سلام نماز بلا فاصله نيت دو سجده سهو كند و بنابر احتياط واجب پيشانى را روى چيزى كه سجده بر آن صحيح است گذاشته و بگويد: " بسم الله و بالله و صلى الله على محمد وآله " يا " بسم الله و بالله اللهم صل على محمد وآل محمد "، ولى بهتر بلكه احوط آن است كه بگويد: " بسم الله و بالله السلام عليك ايها النبى ورحمة الله وبركاته ". آنگاه سر از سجده برداشته، بار ديگر به سجده رود و همين ذكر را بگويد و پس از آن تشهد بخواند و سلام آخر را بگويد.
" مسأله 1085 " بنابر احتياط واجب آنچه در سجده نماز معتبر است - مانند:
وضو داشتن، پاك بودن بدن و لباس، پوشش بدن، رو به قبله بودن، گذاشتن هفت موضع بر زمين، نهادن پيشانى بر چيزى كه سجده بر آن صحيح است و نشستن ميان دو سجده - در سجده سهو نيز رعايت شود.
" مسأله 1086 " هنگامى كه پس از سلام نماز قصد سجده سهو مىكند نيت سجده سهو را به زبان جارى نكند، بلكه بايد تنها توجه به انجام آن داشته باشد.
قضاى سجده و تشهد فراموش شده " مسأله 1087 " اگر نمازگزار سجده يا تشهدى را فراموش كند و پيش از ركوع ركعت بعد يادش بيايد، بايد بنشيند و آن را انجام دهد و پس از اتمام نماز بنابر احتياط براى هر يك از قيام و ذكر بى جا دو سجده سهو انجام دهد، ولى اگر پس از رسيدن به ركوع يا بعد از آن متوجه شود، بايد پس از سلام با رعايت تمام شرايط نماز، قضاى آن را بجا آورد و بعد از آن دو سجده سهو نيز انجام دهد.
" مسأله 1088 " سجده يا تشهد فراموش شده يكى از دو صورت را دارد:
الف - آن كه سجده يا تشهد فراموش شده از ركعت آخر نماز باشد و پس از سلام نماز يادش بيايد، كه در اين صورت چنانچه كارى كه عمدى و سهوى آن نماز را باطل مىكند - مثل رو گرداندن از قبله - انجام نداده باشد، بنابر احتياط واجب بدون قصد ادا و قضا سجده يا تشهد فراموش شده را انجام دهد و پس از آن نماز را در صورت قضاى سجده با تشهد و سلام و در صورت قضاى تشهد با سلام تمام كند، و علاوه بر دو سجده سهوى كه براى