مسائل شركت " شركت " آن است كه دو يا چند نفر در مال مشخصى يا در دين يا منفعت خاصى و يا در حقى شريك باشند. شركت گاهى به اختيار و با قرارداد ايجاد مىشود و گاهى غير اختيارى به وجود مىآيد، مانند شركت دو يا چند نفر در ارثى كه به آنان رسيده است.
" مسأله 2114 " در شركتى كه با قرارداد ايجاد مىشود لازم نيست صيغه خاصى خوانده شود، بلكه اگر هر يك از شركا مقدارى از مال خود را با مال ديگرى به قصد شركت مخلوط نمايد به گونه اى كه قابل تشخيص از يكديگر نباشد - مثل اين كه گندمهاى خود را با گندمهاى او مخلوط نمايد - و يا هر كدام مثلا نصف مشاع سرمايه خود را به ديگرى مصالحه نمايد، شركت بين آنان حاصل مىشود و تصرف هر كدام در مال شركت و يا تجارت با آن تابع قرارداد آنان مىباشد.
شرايط شركت قراردادى:
" مسأله 2115 " در شركتى كه به وسيله قرارداد ايجاد مىشود چند شرط معتبر است:
1 و 2 و 3 - هر يك از شركا " بالغ "، " عاقل " و " داراى اختيار " باشند، پس شركت كودك يا ديوانه بدون اجازه ولى خود و نيز شركت شخصى كه مجبور شده و از خود اختيار ندارد صحيح نيست.
4 و 5 - هيچ يك از شركا سفيه نباشد و نيز به وسيله حاكم شرع از تصرف در اموال خود منع نشده باشد، پس شركت كسى كه سفيه است و اموال خود را بيهوده مصرف مىكند و شركت ورشكسته اى كه از تصرف در اموال خود منع شده بدون اجازه حاكم شرع صحيح نيست.
6 - مورد شركت مال باشد، پس شركت در كار به طورى كه هر كدام جدا از ديگرى كار كند و بعد در محصول كار و يا اجرت آن با ديگرى شريك باشد صحيح نيست، بلكه هر يك