10 - سارق پدر صاحب مال نباشد. پس دست پدر را براى سرقت مال فرزند نمىبرند، ولى دست فرزند را براى سرقت مال پدر - در صورتى كه در جايى مخفى كرده باشد - مىبرند.
اما سرقت انسان از اماكنى كه متعلق به پدر، مادر، برادر، خواهر و ساير كسانى كه در مسأله " 2983 " بيان شده و شرعا ورود انسان به آنجا بدون اجازه جايز است موجب جارى شدن حد نمىشود، گرچه سارق تعزير مىشود. همچنين است اگر اجير يا مهمان چيزى را كه در اختيار او است بدزدد.
" مسأله 3196 " اگر كسى مثلا قفل را بشكند و داخل شود ولى پيش از آن كه چيزى را ببرد بازداشت شود حد بر او جارى نمىشود، بلكه او را تعزير مىكنند.
" مسأله 3197 " اگر مال در جايى محفوظ و در بسته نباشد سرقت از آنجا موجب جارى شدن حد نمىشود، هر چند تعزير دارد.
" مسأله 3198 " اگر كسى از جيب ديگرى چيزى را بدزدد، چنانچه از جيب لباس زير دزديده باشد و ساير شرايط هم فراهم باشد دست او را مىبرند، و اگر از جيب لباس رو دزديده باشد دستش را نمىبرند، بلكه تعزير مىشود.
" مسأله 3199 " كسى كه با حيله و تزوير وجعل اسناد يا با ايجاد مستى يا بيهوشى در طرف و مانند اينها اموال ديگران را تصاحب مىكند دست او را نمىبرند، ولى اموال را از او پس مىگيرند و حاكم شرع او را به هر نحو كه صلاح مىداند مجازات مىكند و عمل او را اعلام مىكند تا وسيله عبرت ديگران شود.
" مسأله 3200 " دزدى به دو راه ثابت مىشود: اول - شهادت دو مرد عادل دوم - اقرار خود سارق، و بنابر احتياط اقرار بايد دو بار باشد. همچنين اقرار بايد از روى اختيار باشد، پس اقرارى كه با تهديد و اجبار گرفته مىشود اعتبار ندارد.
" مسأله 3201 " در دزدى حكم حاكم شرع بايد پس از مراجعه و تقاضاى صاحب مال باشد، و اگر صاحب مال پيش از مراجعه به حاكم شرع مال را به سارق بفروشد يا ببخشد و يا او را عفو نمايد حكم حاكم شرع محل ندارد، ولى پس از مراجعه به حاكم شرع وصادر شدن حكم، فروش يا بخشش و يا عفو حد را ساقط نمىكند.
" مسأله 3202 " اگر پيش از مراجعه به حاكم شرع سارق توبه كند و مال را به صاحبش برگرداند حد جارى نمىشود.
احكام محارب:
" مسأله 3203 " اگر شخص تواناى بالغ و عاقل با شمشير برهنه يا سلاح ديگر به