بدهد و هم كور و هم كر شود، بايد سه ديه كامل به او بپردازد.
" مسأله 3265 " ديه زن با ديه مرد تا يك سوم ديه قتل مساوى است، و چنانچه ديه از يك سوم ديه قتل بيشتر باشد ديه زن نصف ديه مرد مىشود.
" مسأله 3266 " مقدار ديه شل و فلج كردن هر عضوى كه ديه معينى دارد دو سوم ديه قطع آن مىباشد، و چنانچه عضو فلج شده كسى را قطع نمايد يك سوم ديه قطع عضو سالم آن را بايد به مصدوم بپردازد.
" مسأله 3267 " اگر كمر انسان به گونه اى شكسته شود كه هم توانايى راه رفتن و هم توانايى نزديكى كردن او به طور كلى از بين برود، مرتكب آن بايد دو ديه كامل بپردازد.
ديه سقط جنين:
" مسأله 3268 " اگر انسان كارى كند كه زن حامله سقط كند گناه كرده است، و اگر آن جنين آزاد و محكوم به اسلام باشد ديه آن به شرح زير مىباشد:
1 - اگر جنين به صورت " نطفه " باشد ديه آن بيست مثقال شرعى طلاى سكه دار است.
2 - اگر به صورت " علقه " (خون بسته شده) باشد ديه آن چهل مثقال شرعى طلاى سكه دار است.
3 - اگر به صورت " مضغه " (يك پاره گوشت) باشد ديه آن شصت مثقال شرعى طلاى سكه دار است.
4 - اگر به صورت استخوان شده باشد ديه آن هشتاد مثقال شرعى طلاى سكه دار است.
5 - اگر روى استخوان گوشت روييده و صورت بندى شده ولى هنوز روح نداشته باشد، ديه آن يكصد مثقال شرعى طلاى سكه دار است.
6 - اگر روح در آن دميده شده، چنانچه جنين پسر باشد ديه او يك هزار مثقال شرعى طلاى سكه دار است، و اگر جنين دختر باشد ديه او پانصد مثقال شرعى طلاى سكه دار است. و در اين صورت بنابر احتياط كفاره قتل نيز بر عهده ساقط كننده مىآيد.
" مسأله 3269 " ديه سقط جنين اگر از روى عمد يا شبه عمد باشد بر عهده ساقط كننده جنين مىباشد. و اگر از روى خطا باشد، پس اگر روح در آن دميده بر عهده عاقله ساقط كننده است، و اگر روح در آن دميده نشده ثبوت آن بر عاقله محل اشكال است.
" مسأله 3270 " اگر زن حامله از روى عمد كارى كند كه جنين او سقط شود بايد ديه آن را به تفصيلى كه بيان شد به وارث طفل بپردازد و خود او از اين ديه ارث نمىبرد. و اگر