محل اشكال است، ولى وقف براى اشخاصى كه بعضى از آنان متولد شده اند صحيح است، و آنان كه به دنيا نيامده اند پس از تولد با ديگران شريك مىشوند.
" مسأله 2447 " اگر چيزى را بر خودش وقف كند كه در آمد آن را به مصرف زندگى خود برساند صحيح نيست، بلكه اگر آن را وقف كند كه سود آن را پس از مرگ مثلا خرج مقبره اش نمايند نيز محل اشكال است، ولى اگر مثلا مالى را براى فقرا وقف كند و بعد خودش فقير شود مىتواند از منافع وقف استفاده نمايد.
" مسأله 2448 " چيزى كه وقف مىشود بايد عين آن موجود و مشخص باشد، بنابراين وقف كردن دين مانند اين كه بگويد: آنچه را از فلانى طلب دارم وقف نمودم، يا وقف نمودن چيزى كه مشخص نيست مانند اين كه بگويد: يكى از باغهايم را وقف نمودم صحيح نيست.
همچنين اگر منافع چيزى را وقف كند مثلا بگويد: منافع و استفاده خانه ام را وقف نمودم صحيح نمىباشد، ولى وقف كردن خانه براى سكونت در آن يا وقف درخت براى استفاده از ميوه آن صحيح است، هر چند هنگام وقف ميوه درخت موجود نباشد.
" مسأله 2449 " مصرفى كه ملك را براى آن وقف مىكند بايد معين و حلال باشد، بنابراين اگر ملك خود را براى يكى از چند مسجد بدون تعيين آن وقف نمايد، يا آن را براى ترويج باطل و نظاير آن وقف كند صحيح نيست.
شرايط ضمن وقف:
" مسأله 2450 " شرايطى را كه واقف براى استفاده از وقف قرار مىدهد در صورتى كه مشروع باشد صحيح است و بايد به آنها عمل شود. به عنوان مثال اگر براى سكونت طلاب در مدرسه شرط نمايد كه نماز شب بخوانند بايد به آن شرط عمل نمايند، و اگر نه نمىتوانند در آن مدرسه سكونت داشته باشند.
" مسأله 2451 " اگر مثلا خانه اى را براى اشخاص خاصى وقف نمايد و از ظاهر وقف يا نشانه هاى ديگر معلوم شود كه منظور واقف حفظ عنوان خانه بوده است، تغيير آن به چيز ديگر - مانند مغازه - جايز نيست، بلكه اگر احتمال هم داده شود بنابر احتياط واجب آن را تغيير ندهند.
توليت و نظارت بر وقف:
" مسأله 2452 " اگر براى چيزى كه وقف كرده متولى معين كند بايد مطابق قرارداد او رفتار نمايند. و اگر معين نكند چنانچه بر افراد مخصوصى وقف كرده باشد، نسبت