نمايد، يا موقع خواندن حمد و سوره و گفتن ذكر براى شنيدن حرف كسى ساكت شود، بلكه هر كارى كه خضوع و خشوع را از بين ببرد مكروه مىباشد.
" مسأله 1019 " هنگامى كه انسان خواب آلود است و نيز هنگام خود دارى از ادرار و مدفوع مكروه است نماز بخواند، همچنين پوشيدن جوراب تنگ كه پا را فشار دهد در نماز مكروه است. و بجز موارد ذكر شده مكروهات ديگرى هم در كتابهاى مفصل گفته شده است.
مواردى كه مىتوان نماز واجب را رها كرد " مسأله 1020 " بنابر احتياط واجب رها كردن و به هم زدن نمازهاى واجب در حال اختيار جايز نيست، ولى رها كردن آن در موارد زير جايز بلكه واجب مىباشد:
1 - اگر حفظ جان خود انسان يا كسى كه حفظ جان او واجب است بدون شكستن نماز ممكن نباشد.
2 - اگر حفظ مالى كه نگهدارى آن لازم است بدون شكستن نماز ممكن نباشد، ولى شكستن نماز براى مالى كه اهميت ندارد مكروه است.
3 - اگر وقت نماز وسعت دارد و نماز گزار در بين نماز متوجه نجس بودن مسجد شود و به گونه اى باشد كه اگر بخواهد در حال نماز مسجد را تطهير كند نماز به هم مىخورد، ولى چنانچه وقت تنگ و يا در اواخر نماز باشد به شكلى كه ادامه دادن نماز به فوريت تطهير مسجد لطمه نزند، نماز خود را تمام كند و بعد فورا مسجد را تطهير نمايد.
4 - اگر وقت نماز وسعت دارد و طلبكار در بين نماز طلب خود را درخواست كند و نتواند در بين نماز طلب او را بدهد.
" مسأله 1021 " كسى كه بايد نماز را بشكند چنانچه نماز را تمام كند معصيت كرده، ولى نماز او صحيح است، اگر چه احتياط مستحب آن است كه دوباره بخواند.
" مسأله 1022 " كسى كه پيش از رسيدن به حد ركوع متوجه شود اذان و اقامه را فراموش كرده، چنانچه وقت وسعت دارد، مستحب است نماز را رها كرده و پس از اذان و اقامه نماز را شروع نمايد.
شكيات نماز " مسأله 1023 " حكم گمان در هر جاى نماز حكم يقين است، چه در ركعات نماز باشد يا در افعال آن، و در دو ركعت اول نماز باشد يا دو ركعت آخر آن، هر چند در مظنه اى