خواهد شد به جاى نماز ظهر، دو ركعت نماز جمعه خوانده مىشود، و چنانچه شرايط جمعه موجود نباشد نماز ظهر خوانده مىشود.
وقت نمازهاى يوميه:
" مسأله 680 " هر يك از نمازهاى " ظهر "، " عصر "، " مغرب " و " عشا " داراى " وقت مخصوص " و " وقت مشترك " مىباشند، ولى نماز " صبح " شريك ندارد تا وقت مشترك داشته باشد. " وقت مخصوص " وقتى است كه خواندن نماز يوميه اداى ديگر در آن صحيح نباشد، ولى در " وقت مشترك " خواندن نماز ديگر طبعا صحيح است، گرچه ممكن است از جهت ديگرى جايز نباشد.
وقت نماز ظهر و عصر:
" مسأله 681 " ظهر شرعى از راه آفتاب و نصب شاخص شناخته مىشود. اگر چوب صافى را به صورت راست در زمين هموار فرو برند، صبح كه آفتاب به آن مىتابد سايه آن به سوى مغرب افتاده و هر چه خورشيد بالاتر مىرود، سايه ضمن آن كه به سمت مشرق در چرخش است كوتاهتر مىشود، هنگامى كه سايه چوب به آخرين درجه كوتاهى رسيد و بار ديگر شروع به زياد شدن نمود اول ظهر شرعى است. در بعضى شهرها مثل مكه مكرمه كه گاهى موقع ظهر سايه به كلى از بين مىرود، بعد از آن كه سايه دوباره پيدا شد معلوم مىشود ظهر شده است.
" مسأله 682 " وقت مخصوص نماز ظهر از اول ظهر شرعى است تا هنگامى كه به اندازه خواندن نماز ظهر - به حسب حال مكلف - بگذرد. و وقت مخصوص نماز عصر هنگامى است كه به اندازه خواندن يك نماز عصر - به حسب حال مكلف - به مغرب بيشتر وقت نمانده باشد، اگر كسى تا اين هنگام نماز ظهر را نخوانده نماز ظهر او قضاست، و بايد در اين وقت نماز عصر خود را به صورت ادا بخواند. و فاصله ميان وقت مخصوص نماز ظهر و وقت مخصوص نماز عصر وقت مشترك نماز ظهر و عصر است.
" مسأله 683 " اگر كسى در وقت مشترك از روى فراموشى تمام نماز عصر را پيش از نماز ظهر بجا آورد نمازش صحيح است، ولى بنابر احتياط واجب چهار ركعت نماز بعد را مردد بين ظهر و عصر و به قصد " آنچه بر عهده او است " بجا آورد.
" مسأله 684 " اگر پيش از خواندن نماز ظهر از روى اشتباه مشغول نماز عصر شود و در بين نماز بفهمد اشتباه كرده است، چنانچه در وقت مشترك باشد بايد نيت را به نماز