" مسأله 2227 " اگر صاحب كار بنا را وكيل كند كه براى او كارگر بگيرد، چنانچه بنا كمتر از مقدارى كه از صاحب كار مىگيرد به كارگر بدهد زيادى آن بر او حرام است و بايد آن را به صاحب كار بدهد، ولى اگر اجير شود كه ساختمان را تمام كند و براى خود اختيار بگذارد كه خودش بسازد يا به ديگرى بدهد، در صورتى كه كمتر از مقدارى كه اجير شده به ديگرى بدهد، چنانچه خود او هم كارى كه ارزش دارد انجام مىدهد زيادى آن براى او حلال مىباشد.
" مسأله 2228 " اجير شدن براى كارهايى كه بر همگان واجب كفايى است - نظير غسل، كفن و دفن ميت - بنابر احتياط باطل است، هر چند براى مستحبات آن مانعى ندارد.
ولى استخدام و اجير شدن براى كارهاى مورد نياز جامعه و مردم - نظير امور پزشكى و صنعتى - اشكال ندارد.
احكام سرقفلى " مسأله 2229 " سرقفلى داراى اقسامى است كه برخى از آنها حرام و بعضى حلال مىباشد، از جمله:
الف - چنانچه بودن مستأجر در محل مورد اجاره موجب زياد شدن ارزش آنجا شده باشد و به همين دليل مستأجر پس از پايان مدت اجاره بخواهد مبلغى را به عنوان سرقفلى از موجر بگيرد، اين نوع سرقفلى حرام است.
ب - چنانچه پيش از تمام شدن مدت اجاره موجر مبلغى را به عنوان سرقفلى به مستأجر بپردازد تا وى بقيه مدت را بخشيده و محل را تخليه كند، اين قسم از سرقفلى مشروع و حلال مىباشد.
ج - اگر موجر شرط كرده باشد كه فقط مستأجر از مورد اجاره استفاده نمايد و مستاجر مبلغى را به عنوان سرقفلى به موجر بپردازد تا او رضايت دهد كه مستأجر آن محل را به شخص ديگرى اجاره دهد، اين نوع سرقفلى نيز جايز و حلال است.
د - اگر موجر بخواهد مبلغى را به عنوان سرقفلى از مستأجر بگيرد تا آن محل را به او اجاره دهد، اين قسم از سرقفلى نيز مشروع و حلال است و در حقيقت جزو مال الاجاره مىباشد. همچنين اگر مستأجر حق اجاره به ديگرى را داشته باشد مىتواند از ديگرى مبلغى را به عنوان سرقفلى بگيرد و آن محل را به او اجاره دهد، ولى اگر مدت اجاره خودش باقى است و مىخواهد به مبلغ بيشتر اجاره دهد بنابر احتياط بايد كارى از قبيل تعمير در آن انجام داده باشد.