ضرر داشته باشد، خصوصا اگر ضرر آن زياد باشد.
" مسأله 2007 " وزن يا مقدار خونى كه مورد خريد و فروش قرار مىگيرد بايد معلوم باشد، ولى در صورتى كه وزن يا مقدار آن را ندانند مىتوانند مصالحه نمايند.
" مسأله 2008 " خريد و فروش هر چيز مست كننده روان حرام و باطل است.
" مسأله 2009 " انسان مىتواند بعضى از اعضاى خود را - مانند كليه - براى پيوند به ديگرى بفروشد، به شرط اين كه براى خودش ضرر قابل توجهى نداشته باشد.
مورد دوم - خريد و فروش مالى كه از راه نامشروع به دست آمده است.
" مسأله 2010 " خريد و فروش مالى كه از راه نامشروع به دست آمده - مانند مال غصبى يا مالى كه از راه دزدى يا قمار و يا به وسيله معامله باطلى به دست آمده - حرام و باطل است، و فروشنده بايد پولى را كه گرفته پس بدهد.
" مسأله 2011 " اگر خريدار از اول قصدش اين باشد كه بهاى جنس را ندهد يا از پول حرام پرداخت كند، معامله اشكال دارد و تصرف در آن نيز محل اشكال است. و اگر از اول قصدش اين نباشد معامله صحيح است، ولى بايد مقدارى را كه بدهكار است از مال حلال بپردازد.
" مسأله 2012 " فروشنده مال غصبى بايد پولى را كه از خريدار گرفته به او برگرداند، ولى اگر مالك معامله را امضا كند صحيح مىشود.
" مسأله 2013 " اگر كسى مالى را غصب كند و بفروشد و پس از فروش صاحب مال معامله را براى خودش اجازه دهد، معامله صحيح است، و احتياط واجب آن است كه مشترى و صاحب مال در منفعتى كه براى جنس و عوض آن در فاصله عقد و اجازه پيدا شده با يكديگر مصالحه نمايند.
" مسأله 2014 " اگر كسى مالى را غصب كند و به قصد اين كه پول آن مال خودش باشد آن را بفروشد، چنانچه صاحب مال معامله را رد كند معامله باطل است، و اگر براى كسى هم كه مال را غصب كرده اجازه نمايد صحت معامله محل اشكال است، ولى اگر براى خودش اجازه نمايد معامله صحيح است.
مورد سوم - خريد و فروش چيزهايى كه ماليت نداشته و ارزش ندارند، و يا منافع معمولى آنها فقط كار حرام باشد.
" مسأله 2015 " خريد و فروش چيزهاى بى ارزش - مانند يك پر كاه - و نيز چيزهايى كه از نظر شرعى خريد و فروش آن ممنوع شده - مانند ابزار لهو و لعب در صورتى كه از وسائل اختصاصى حرام باشد - حرام و باطل است.