" مسأله 2022 " اگر چيزى را كه مثل پارچه متر و ذرع مىكنند يا مثل گردو مىشمارند معامله كنند و زيادى بگيرند - مثلا ده عدد گردو بدهند و يازده عدد بگيرند - اشكال ندارد، و اگر چيزى در بعضى شهرها با شماره معامله مىشود و در بعضى شهرها با وزن يا پيمانه، ملاك همان شهرى است كه معامله در آن واقع مىشود، مگر اين كه جنس را در بيشتر شهرها با وزن يا پيمانه بفروشند، كه در اين صورت بنابر احتياط واجب در هيچ شهرى نبايد آن را به زيادتر بفروشند.
" مسأله 2023 " اگر چيزى را كه مىفروشد و عوضى را كه مىگيرد از يك جنس نباشد، زيادى گرفتن اشكال ندارد، پس اگر سه كيلو برنج را با پنج كيلو گندم معامله كند صحيح است. ولى اگر جنسى را كه مىفروشد و عوضى را كه مىگيرد از يك اصل به دست آمده باشند، بايد در معامله زيادى نگيرد، مثلا اگر سه كيلو ماست بفروشد تا پنج كيلو شير بگيرد ربا و حرام است. و احتياط واجب آن است كه در معامله ميوه رسيده با ميوه نارس نيز زيادى نگيرند.
" مسأله 2024 " " جو " و " گندم " در ربا يك جنس حساب مىشوند، پس اگر سه كيلو گندم بدهد تا چهار كيلو جو بگيرد ربا و حرام است، همچنين اگر مثلا ده كيلو جو بخرد كه سر خرمن ده كيلو گندم بدهد، چون جو را نقد گرفته و بعد از مدتى گندم را مىدهد مثل آن است كه زيادى گرفته باشد و حرام است.
" مسأله 2025 " اگر مسلمان از كافرى كه در پناه اسلام نيست ربا بگيرد اشكال ندارد.
همچنين " پدر و فرزند " و نيز " زن دائمى و شوهر " مىتوانند از يكديگر ربا بگيرند.
" مسأله 2026 " خريد و فروش پولهاى غير همجنس نظير معامله " ريال " در مقابل " دلار " يا " پوند " و يا غير آن اگر با اضافه باشد اشكال ندارد، همچنين خريد و فروش پول همجنس با اضافه اگر به قصد فرار از رباى قرضى نباشد اشكال ندارد.
" مسأله 2027 " خريد و فروشى كه آميخته با غش باشد حرام است. و " غش " آميختن كالاى نامرغوب با كالاى مرغوب است به گونه اى كه قابل تشخيص نباشد، مانند روغنى كه با پيه مخلوط كرده باشند. از پيامبر اكرم (ص) روايت شده كه فرمودند: " هر كس با برادر مسلمان خود غش كند خداوند بركت روزى او را مىبرد و راه معاش او را مىبندد و او را به خودش وا مىگذارد ".