عقد مضاربه و مانند آن طرف قرارداد باشند. ولى اگر با جعاله كارى را انجام دهند مالك عوض كار خود مىشوند و بايد عوض را به ولى آنها بدهند، هر چند ولى اجازه نداده باشد.
" مسأله 2480 " اگر كودك نا بالغ چيزهاى مباحى را كه ملك كسى نيست - نظير ماهى دريا - با تلاش و كار خود به قصد تملك به دست آورد مالك آن مىشود.
" مسأله 2481 " شخص بدهكار با چهار شرط ورشكسته محسوب مىشود:
1 - بدهيهاى او نزد حاكم شرع ثابت شده باشد.
2 - اموال او - بجز خانه مسكونى و لوازم ضرورى زندگى - از بدهيهايش كمتر باشد.
3 - وقت پرداخت بدهيهاى او رسيده باشد.
4 - طلبكار يا طلبكاران از حاكم شرع بخواهند اموال او را ضبط نمايد و حاكم شرع نيز به ضبط اموال او حكم كند.
" مسأله 2482 " پس از آن كه حاكم شرع حكم به ضبط اموال شخص ورشكسته نمود اموال وى - بجز خانه مسكونى و لوازم ضرورى زندگى - ضبط و ميان طلبكاران تقسيم مىشود.
" مسأله 2483 " مخارج خوراك و پوشاك و مسكن شخص ورشكسته و كسانى كه تحت سرپرستى او مىباشند - با مراعات شئون آنان - تا هنگام تقسيم از اموال او برداشته مىشود، و اگر بميرد هزينه كفن و دفن او بر بدهيهايش مقدم مىباشد.
" مسأله 2484 " ولايت و سرپرستى " كودك نا بالغ " و " ديوانه " و " شخص سفيه " به ترتيب بر عهده افراد زير مىباشد:
1 - پدر و جد پدرى، ولى مادر و جد مادرى يا برادر و يا خواهر كودك يا ديوانه و يا سفيه ولايتى بر او ندارند، مگر اين كه حاكم شرع آنها را ولى قرار دهد.
2 - با نبودن پدر و جد پدرى، كسى كه از طرف آنان به عنوان " قيم " پس از مرگ آنان تعيين شده است.
3 - با نبودن دسته اول و دوم، حاكم شرع يا كسى كه از طرف او منصوب است.
4 - با نبودن حاكم شرع و نماينده او، افراد مؤمن و عادل و خبير.
" مسأله 2485 " ولايت پدر و جد پدرى بر ديوانه و سفيه در صورتى است كه ديوانگى و سفاهت آنان قبل از بلوغ پيدا شده باشد، پس اگر بعد از بلوغ عارض شود ولايت آنان با حاكم شرع است.
" مسأله 2486 " ولايت پدر و جد پدرى قابل انتقال به ديگرى نيست، ولى آنان در صورت وجود مصلحت مىتوانند ديگرى را وكيل خود نمايند.