آن را نتواند تشخيص دهد نبايد دخالت كند، و اگر معالجه نمايد و بيمار دچار عوارض سوئى شود ضامن مىباشد.
" مسأله 2367 " اگر پزشك با بيمار يا ولى او شرط عدم ضمان كند - يعنى به او بگويد اگر ضررى به مريض برسد ضامن نباشد - در صورتى كه حاذق باشد و دقت و احتياط را در معالجه رعايت نمايد و در عين حال به مريض ضررى برسد ضامن نيست.
" مسأله 2368 " اگر پزشك دارويى را تعريف كند يا بگويد درمان فلان درد با فلان داروست و بيمار با اختيار و فهم خود دارو را با درد خود منطبق نموده و مصرف كند، پزشك در برابر عوارض آن ضامن نيست.
" مسأله 2369 " اگر پزشك نسخه نوشته و دستور به مصرف دارو دهد به گونه اى كه بيمار از خود اختيارى نداشته و به اعتماد دستور پزشك دارو را مصرف نمايد، چنانچه در معالجه خطا كرده و به مريض ضررى برسد يا بميرد ضامن خواهد بود، مگر اين كه شرط عدم ضمان كند و دقت لازم را بنمايد.
" مسأله 2370 " اگر پزشك با دست خود به بيمار دارو دهد و يا آمپول تزريق نمايد و عوارضى پيش آيد مسئول مىباشد، مگر اين كه شرط عدم ضمان كند و احتياط لازم را بنمايد.
" مسأله 2371 " اگر موقعيتى پيش آيد كه تسريع در معالجه لازم باشد و شرط عدم ضمان يا اجازه گرفتن از بيمار يا ولى او ميسر نباشد، چنانچه پزشك با احتياط لازم اقدام به معالجه كند ضامن نيست.
" مسأله 2372 " در مواردى كه بيمار يا ولى او شرط عدم ضمان را از پزشك قبول نكنند، چنانچه جان بيمار در خطر نباشد يا اين كه مراجعه به پزشك ديگر ممكن باشد مىتواند بيمار را رها كرده و معالجه ننمايد، و اگر جان بيمار در خطر باشد و مراجعه به پزشك ديگر ممكن نباشد اقدام به معالجه او لازم است، و در اين صورت اگر پزشك حاذق بوده و احتياط و دقت لازم را بنمايد ضامن نمىباشد.
" مسأله 2373 " ضامن نبودن پزشك به وسيله نصب اطلاعيه در محل درمان يا اعلام در رسانه ها ثابت نمىشود، بلكه بايد خود بيمار يا ولى او پس از آگاهى از كيفيت درمان شرط عدم ضمان را به صورت كتبى يا شفاهى قبول كند. و چنانچه قبول شرط از روى اضطرار و ناچارى باشد اشكال ندارد، ولى اگر اجبار و اكراه در بين باشد پزشك ضامن است.
" مسأله 2374 " در موارد اشتباه آزمايشگاه و در نتيجه اشتباه معالجه اگر خسارات