اضافه بيايد بايد خمس آن را بپردازد، ولى لازم نيست خمس مهريه خود را بدهد، هر چند احوط است.
" مسأله 1627 " مالى را كه فقير از راه گرفتن خمس به دست آورده اگر از مخارج ساليانه اش زياد بيايد خمس ندارد، هر چند خوب است خمس آن را بدهد. ولى آنچه را كه از راه صدقات مستحبى به دست آورده، بلكه بنابر احتياط آنچه بابت زكات گرفته و از مخارج ساليانه اش اضافه آمده است خمس دارد، و اگر از مالى كه به او داده اند سودى ببرد، بايد خمس مقدارى را كه از مخارج ساليانه اش زياد مىآيد بپردازد.
" مسأله 1628 " هر يك از كاسب، تاجر، صنعتگر و مانند اينها يك سال پس از شروع به دست آوردن سود بايد خمس آنچه از مخارج ساليانه شان اضافه آمده بپردازند، همچنين كسى كه شغلش كاسبى نيست اگر اتفاقا داد و ستدى كند و سودى ببرد، پس از آن كه يك سال از سود بردن او گذشت بايد خمس مقدار اضافه بر مخارج ساليانه را بپردازد.
" مسأله 1629 " درختانى را كه انسان به واسطه ارث مالك شده يا خمس نهال و مخارج كشت آنها را داده است، اگر در موقعى كه عرفا زمان قطع آنها فرا رسيده و يا زودتر قطع كند، مقدار رشد آنها از در آمد سال قطع محسوب است. پس آنچه در آن سال صرف مخارج شود خمس ندارد، ولى بايد خمس آنچه را از مخارج ساليانه زياد آمده بپردازد.
" مسأله 1630 " اگر به عنوان مثال درختى كه خريده و خمسش را داده يا ارث به او رسيده ميوه دهد، آنچه از مخارج ساليانه زياد بيايد خمس دارد، و اگر درخت رشد كند يا گوسفند داشتى چاق شود، رشد درخت يا چاقى گوسفند از در آمد سالى است كه آنها را مىفروشد يا عرفا وقت فروش آنهاست، پس لازم نيست هر سال حساب نمايد.
" مسأله 1631 " اگر ملكى را براى افراد معينى - مثلا براى فرزندان خود - وقف نمايد، چنانچه آنان در آن ملك زراعت و درختكارى كنند و از آن سودى به دست آورند و از مخارج ساليانه شان زياد بيايد بايد خمس آن را بپردازند، همچنين اگر به صورت ديگرى از آن ملك سود ببرند - مثلا اجاره آن را بگيرند - بايد خمس مقدارى را كه از مخارج ساليانه آنان زياد مىآيد بپردازند.
" مسأله 1632 " اگر اجير شود تا كارى را طى چند سال انجام دهد و اجرت همه را يك دفعه دريافت نمايد، اجرت بر آن سالها تقسيم مىشود، و آنچه در مقابل كار در سال اول است در آمد آن سال مىباشد.
" مسأله 1633 " اگر از كافر يا كسى كه به دادن خمس عقيده ندارد مالى كه نزد او