بنابر احتياط واجب برگردد و از امام پيروى كند و پس از اتمام نماز بنابر احتياط نمازش را دوباره بخواند، و اگر از روى عمد برنگردد بنابر احتياط واجب نمازش را با جماعت تمام كند و دوباره هم بخواند.
ب - چنانچه طورى باشد كه اگر برگردد به چيزى از قرائت امام نمىرسد ولى قيام امام را درك مىكند، بنابر احتياط سر بردارد و با امام به ركوع رود و نماز را تمام كند و دوباره هم بخواند، و اگر از روى عمد سر بر ندارد تا امام برسد صحت نمازش محل اشكال است، ولى اگر از روى اشتباه برنگردد نمازش صحيح است. و در هر دو صورت در ركوع اشتباهى نيز ذكر ركوع را به صورت كوتاه بگويد.
ج - چنانچه بداند كه اگر برگردد قيام امام را درك نمى كند، لازم نيست برگردد و نمازش صحيح است.
" مسأله 1296 " اگر از روى اشتباه پيش از امام جماعت به سجده رود بنابر احتياط سر بردارد و با امام سجده نمايد، و بنابر احتياط در سجده اشتباهى نيز ذكر سجده را به صورت كوتاه بگويد و نمازش را دوباره بخواند. ولى اگر از روى اشتباه سر بر نداشت نمازش صحيح است.
" مسأله 1297 " كسى كه از روى اشتباه جلوتر از امام سر از ركوع يا سجده برداشته، چنانچه امام هنوز در ركوع يا سجده باشد بنابر احتياط واجب برگردد و از امام پيروى كند، و اضافه شدن يك ركوع يا سجده در چنين موردى نماز را باطل نمىكند. اما اگر پيش از آن كه به ركوع برسد امام سر از ركوع بردارد، بنابر احتياط واجب بايد نماز را تمام كند و دوباره هم بخواند، همچنين است اگر در هر دو سجده يك ركعت چنين اتفاق بيفتد.
" مسأله 1298 " كسى كه جلوتر از امام سر از ركوع يا سجده برداشته، چنانچه از روى اشتباه يا به خيال اين كه به ركوع يا سجده امام نمىرسد برنگردد نمازش صحيح است.
" مسأله 1299 " اگر امام جماعت در ركعتى كه قنوت ندارد از روى اشتباه قنوت بخواند يا در ركعتى كه تشهد ندارد اشتباها تشهد بخواند، مأمومين بايد به طورى كه نمازشان باطل نشود او را به اشتباه خود آگاه نمايند، و اگر توان آگاه كردن او را ندارند نبايد قنوت و تشهد را بخوانند ولى نمىتوانند پيش از امام به ركوع روند يا پيش از ايستادن امام بايستند، بلكه بايد صبر كنند تا قنوت يا تشهد امام تمام شود و بقيه نماز را با او بخوانند.
" مسأله 1300 " اگر ماموم بداند نماز يك صف از صفهاى جلو باطل است در صفهاى بعد نمىتواند اقتدا كند، ولى اگر شك داشته باشد كه نماز آنان صحيح است يا نه، مىتواند اقتدا نمايد.