" مسأله 1891 " فطره كودكى كه از مادر يا دايه شير مىخورد بر عهده كسى است كه مخارج مادر يا دايه را تأمين مىكند، ولى اگر مادر يا دايه مخارج خود را از مال طفل بر مىدارد، فطره طفل بر كسى واجب نيست. و اگر براى شير دادن كودك اجرت مىگيرند، فطره كودك بر عهده اجرت دهنده است نه آن كسى كه مخارج مادر يا دايه را مىپردازد.
" مسأله 1892 " اگر انسان كسى را براى كارى اجير نمايد و شرط كند مخارجش را بدهد، در صورتى كه به شرط خود عمل كند و عرفا نان خور او حساب شود بايد فطره او را بپردازد، ولى اگر اجير در زندگى مستقل باشد - نظير كارمندان ادارات و كارگران كارخانه ها - بايد زكات فطره را خودش بدهد. و بنابر احتياط واجب حكم سربازان پادگانها نيز همين است.
" مسأله 1893 " انسان اگر چه مخارج عائله اش را از مال حرام بدهد بايد فطره آنان را از مال حلال بپردازد.
" مسأله 1894 " كسى كه پيش از غروب شب عيد فطر داراى شرايط پرداخت زكات فطره بوده اگر پس از غروب بميرد، بايد فطره او و عائله اش را از مال او بپردازند، ولى اگر پيش از غروب بميرد واجب نيست فطره او و عائله اش را از مال او بدهند.
" مسأله 1895 " پرداخت فطره پيش از ماه رمضان و بنابر احتياط در ماه رمضان صحيح نيست، ولى اگر در ماه رمضان يا پيش از آن به فقير قرض بدهد و بعد از آن كه فطره بر او واجب شد طلب خود را بابت فطره حساب كند مانعى ندارد، به شرط آن كه شرايط در فقير باقى باشد و فقير توجه به قرض بودن آن داشته باشد و به همين قصد قبول كند.
" مسأله 1896 " اگر فطره را از چيز معيوب بدهد بنابر احتياط واجب كافى نيست، ولى اگر در جايى باشد كه خوراك غالب آنان معيوب است اشكال ندارد.
" مسأله 1897 " گندم يا چيز ديگرى را كه براى فطره مىدهد بايد به جنس ديگر يا خاك مخلوط نباشد، يا اگر مخلوط است چيزى كه مخلوط شده به قدرى كم باشد كه قابل اعتنا نباشد، و اگر بيش از اين مقدار باشد در صورتى صحيح است كه خالص آن به يك صاع - يعنى سه كيلوگرم - برسد و تصفيه آن مشكل و خارج از متعارف نباشد.
" مسأله 1898 " بنابر احتياط نمىتواند جنس معيوب يا مخلوط را به عنوان قيمت فطره بپردازد، بلكه قيمت آن بايد با پول متعارف حساب شود و پول پرداخت گردد.
" مسأله 1899 " كسى كه نماز عيد فطر مىخواند بنابر احتياط واجب فطره را پيش از نماز عيد فطر بدهد، و اگر مستحق آن موجود نيست آن را جدا نمايد، ولى اگر نماز عيد