خرمن كه گندم و جو را از كاه جدا مىكنند و پس از خشك شدن خرما و انگور مىتواند زكات را مطالبه نمايد، و اگر مالك ندهد و مال مورد زكات از بين برود، بايد عوض آن را پرداخت نمايد.
" مسأله 1816 " اگر بعد از آن كه زكات گندم، جو، خرما و انگور واجب شد مالك آنها از دنيا برود، بايد زكات را از مال او پرداخت نمايند، ولى اگر پيش از واجب شدن زكات از دنيا برود، هر يك از ورثه كه سهمش به اندازه نصاب است بايد زكات سهم خود را پرداخت نمايد.
" مسأله 1817 " اگر درخت خرما و انگور را براى عموم وقف نمايند و متولى وقف پيش از وقت تعلق زكات آن را در اختيار كسانى كه مورد وقف هستند بگذارد، زكات بر هر يك از آنان كه سهم او به حد نصاب رسيده واجب است، و چنانچه براى عده خاصى وقف كرده باشند، سهم هر يك از كسانى كه مورد وقف هستند اگر به حد نصاب برسد بايد زكات آن را بپردازد.
" مسأله 1818 " هر گاه انسان بخواهد قبل از رسيدن وقت زكات آن را به مستحق بدهد نمىتواند به قصد زكات پرداخت نمايد، بلكه مىتواند به قصد قرض بدهد و بايد به او اعلام نمايد كه قرض است و او قبول كند، پس اگر بعد از رسيدن وقت زكات استحقاق وى باقى باشد، قرض او را بابت زكات حساب نمايد.
" مسأله 1819 " اگر شك كند زكاتى را كه بر او واجب بوده داده است يا نه، بايد زكات را بپردازد، هر چند بنابر احتياط واجب شك او مربوط به زكات سالهاى پيش باشد.
ولى اگر شك داشته باشد كه زكات بر او واجب شده يا نه، لازم نيست آن را بپردازد.
" مسأله 1820 " كسى كه شك دارد زكات به عهده او مىباشد يا نه، براى مراعات احتياط مىتواند مالى به فقير بدهد و قصد كند كه اگر واقعا زكات بدهكار باشد بابت زكات حساب شود، و اگر نه چنانچه مظالمى به عهده او است بابت آنها باشد، و در غير اين صورت اگر پدرش يا شخص ديگرى زكات بدهكار است بابت زكات او باشد، و اگر نه بابت مظالم احتمالى او حساب شود. همچنين كسى كه شك دارد خمس بدهكار است يا نه، مىتواند به همين كيفيت به مصرف خمس برساند.
" مسأله 1821 " اگر چند نفر شريك باشند، سهم هر كدام كه به حد نصاب برسد زكات بر او واجب مىشود.
" مسأله 1822 " بنابر احتياط واجب شخص زكات دهنده در تمام موارد نه گانه زكات كمتر از پنج درهم، يعنى دو مثقال و پانزده نخود - حدود 27 / 13 گرم - نقره يا قيمت آن به