ولى ندهد.
" مسأله 1741 " جايز نيست بيش از مخارج يك سال به سيد فقير داده شود، ولى مخارج يك سال در خوراك و پوشاك خلاصه نمىشود، بلكه اگر سيد فقير داراى زن و فرزند است و هيچ يك از آنان توان تأمين هزينه زندگى خود را ندارند، مىتوان مخارج متعارف او و نيز مخارج افراد تحت تكفل او همچون: خوراك، پوشاك، مسكن، هزينه تحصيلى فرزندان وحتى جهيزيه دختران او را تأمين نمود.
" مسأله 1742 " براى انتقال خمس چند صورت وجود دارد:
الف - اگر در شهر خمس دهنده نيازمندى نباشد ولى احتمال پيدا شدن او وجود داشته باشد - هر چند نگهدارى خمس تا پيدا شدن مستحق ممكن باشد - مىتواند خمس را با هزينه شخصى خود به جاى ديگر منتقل نمايد، و اگر در نگهدارى آن كوتاهى نكند و تلف شود ضامن نيست.
ب - اگر در شهر خمس دهنده نيازمند وجود دارد باز هم مىتواند خمس را با هزينه شخصى خود به شهر ديگر منتقل نمايد، ولى اگر هنگام بردن در راه تلف شود ضامن است، هر چند در نگهدارى آن كوتاهى نكرده باشد.
و در دو صورت بالا چنانچه انتقال به شهر ديگر موجب تأخير زياد از پرداخت آن باشد بنابر احتياط منتقل نكند.
ج - اگر در شهر خمس دهنده نيازمند نباشد و احتمال پيدا شدن هم داده نشود، يا نگهدارى خمس تا پيدا شدن نيازمند ممكن نباشد، بايد خمس را به شهر ديگرى ببرد و به نيازمند برساند، و احتياط آن است كه مخارج بردن آن را از خمس بر ندارد. و اگر در نگهدارى آن كوتاهى كند و تلف شود ضامن است، ولى اگر كوتاهى نكرده باشد چيزى بر او نيست.
د - اگر خمس دهنده با دستور يا اجازه حاكم شرع خمس را به جاى ديگر ببرد، چنانچه در نگهدارى آن كوتاهى نكند ولى در بين راه تلف شود ضامن نيست، همچنين است اگر به كسى بپردازد كه از سوى حاكم شرع وكيل بوده تا خمس را بگيرد و او از آن شهر به شهر ديگر منتقل كند.
ضمنا توجه شود كه در همه صورتهاى چهارگانه پرداخت سهم سادات نيز بايد با اجازه مجتهد جامع الشرايط يا نماينده او انجام شود.
" مسأله 1743 " مستحق نمىتواند خمس را از خمس دهنده گرفته و دوباره به او ببخشد.