چند روزى را كار كرده باشد بنابر احتياط زكات آن را بدهند. ولى اعتبار اين شرط محل اشكال است.
ب - آن كه شتر يا گاو و يا گوسفند در تمام سال از علف بيابان بچرد، پس اگر در تمام سال يا مقدارى از آن از علف چيده شده يا از زراعتى كه ملك مالك يا ملك ديگرى است بچرد زكات ندارد، ولى اگر فقط يك يا دو روز وحتى يك هفته به علت خاصى به آن علف دهند بنابر احتياط زكات آن را بپردازند.
" مسأله 1761 " اگر انسان براى چراندن شتر، گاو يا گوسفند خود در چراگاه بيابانى باج و مانند آن بدهد و يا به هر صورت بيابان را مالك شود، بايد زكات آنها را بدهد، همچنين است اگر بذر مناسب با آن چرا گاه را در آن بپاشند و بدون آبيارى رشد نمايد.
" مسأله 1762 " در زكات شتر و گاو و گوسفند كه به حد نصاب رسيده باشند فرقى نمىكند كه همه نر باشند يا ماده يا بعضى نر و بعضى ماده باشند.
" مسأله 1763 " هر گاه تمام نصاب از يك جنس و صنف خاص - مثلا بز يا ميش - باشد، بنابر احتياط واجب زكات آن را از همان جنس يا قيمت آن بپردازد، و اگر مختلط است و قيمت آن تفاوت مىكند بنابر احتياط زكات را به نسبت هر كدام بدهد، يعنى حد متوسط را حساب كند و بپردازد.
" مسأله 1764 " اگر شتر يا گاو و يا گوسفندهاى مورد زكات همه مريض يا معيوب و يا پير باشند، بنابر احتياط زكات را از بين متوسط آنها بدهد، و اگر همه سالم و بى عيب و جوان باشند، نمىتواند زكات آنها را از مريض يا معيوب و يا پير بدهد، بلكه اگر بعضى از آنها سالم و بعضى مريض و دسته اى معيوب و دسته ديگر بى عيب و تعدادى پير و تعدادى جوان باشند، بنابر احتياط براى زكات آنها سالم، بى عيب و جوان را بدهد.
" مسأله 1765 " اگر حيوانى كه بابت زكات مىدهد از بين متوسط آنها باشد ولى قيمت آن مختصرى از بعضى ديگر كمتر باشد اشكال ندارد، ولى بهتر است قيمت آن از همه حيوانات ديگر بيشتر باشد.
" مسأله 1766 " اگر پيش از تمام شدن ماه يازدهم شتر، گاو و يا گوسفند خود را با چيز ديگر عوض كند يا نصابى را كه دارد با مقدار نصاب از همان جنس عوض نمايد - مثلا چهل گوسفند بدهد و چهل گوسفند ديگر بگيرد - يا بعضى از آنها را عوض كند، زكات بر او واجب نيست، همچنين است اگر پيش از تمام شدن ماه يازدهم شتر يا گاو و يا گوسفندهاى او از حد نصاب كمتر شود يا از تصرف در آنها منع شود.
" مسأله 1767 " كسى كه بايد زكات شتر، گاو و يا گوسفند را بدهد، اگر زكات آنها