مىكند انجام نداده باشد، مىتواند روزه آن روز را بگيرد ولى واجب نيست.
د - اگر بعد از ظهر بالغ شود و قصد روزه نداشته - خواه كارى كه روزه را باطل مىكند انجام داده باشد يا نه - روزه آن روز بر او نه واجب است و نه صحيح مىباشد.
" مسأله 1436 " روزه و ساير عبادات بچه نا بالغى كه خوب و بد را تشخيص مىدهد صحيح است.
" مسأله 1437 " اگر كافر پيش از ظهر مسلمان شود و كارى كه روزه را باطل مىكند انجام نداده باشد بنابر احتياط آن روز را روزه بگيرد، همچنين اگر بچه پيش از ظهر بالغ شود يا ديوانه عاقل گردد و يا بيهوش به هوش آيد و كارى كه روزه را باطل مىكند انجام نداده باشد، بنابر احتياط واجب روزه آن روز را بگيرد.
" مسأله 1438 " كسى كه روزه قضاى رمضان دارد نمىتواند روزه مستحبى بگيرد، همچنين است بنابر احتياط واجب اگر روزه واجب ديگرى داشته باشد. و چنانچه فراموش كند و روزه مستحبى بگيرد، در صورتى كه پيش از ظهر يادش بيايد روزه مستحبى او به هم مىخورد و مىتواند نيت خود را به روزه واجب برگرداند، و اگر بعد از ظهر متوجه شود روزه او باطل است، و اگر بعد از مغرب يادش بيايد صحت روزه او خالى از اشكال نيست.
" مسأله 1439 " كسى كه براى بجا آوردن روزه ميتى اجير شده، چنانچه روزه مستحبى بگيرد و مانع بجا آوردن روزه استيجارى نگردد اشكال ندارد، هر چند احوط ترك آن است.
" مسأله 1440 " كسى كه روزه قضا دارد، چنانچه وقت آن وسعت داشته باشد مىتواند روزه استيجارى بگيرد.
" مسأله 1441 " اگر غير از روزه ماه رمضان روزه معين ديگرى بر انسان واجب باشد - مثلا نذر كرده باشد روز معينى را روزه بگيرد - چنانچه از روى عمد تا اذان صبح نيت نكند روزه اش باطل مىشود، و اگر نداند كه روزه آن روز بر او واجب است يا فراموش كند و پيش از ظهر يادش بيايد، چنانچه كارى كه روزه را باطل مىكند انجام نداده باشد و فورا نيت كند روزه او صحيح است، و در غير اين صورت باطل مىباشد.
" مسأله 1442 " اگر مريض پيش از ظهر ماه رمضان خوب شود و از اذان صبح تا آن وقت كارى كه روزه را باطل مىكند انجام نداده باشد، بنابر احتياط واجب نيت روزه كند و آن روز را روزه بگيرد و قضاى آن را نيز بجا آورد، و چنانچه بعد از ظهر خوب شود روزه آن روز بر او واجب نيست و مىتواند افطار نمايد و بايد قضاى آن را بگيرد.