جداگانه اى معين شده است و تفصيل آن در مسائل آينده بيان مىشود.
" مسأله 3157 " اگر مرد يا زنى كه بالغ و عاقل و آزاد است داراى همسر نباشد و به اختيار خود زنا كرده باشد، كيفر او در مرتبه اول يكصد ضربه شلاق است، و اگر سه مرتبه زنا كند و در هر مرتبه حد خورده باشد، كيفر او در مرتبه چهارم اعدام است.
" مسأله 3158 " اگر دو طرف زنا يا يكى از آن دو داراى همسر دائمى باشد به گونه اى كه هر گاه بخواهد با همسر خود نزديكى كند مانعى در كار نباشد و با اين حال تن به زنا داده باشد، زنايى كه انجام گرفته نسبت به كسى كه داراى همسر است " زناى محصن يا محصنه " نام دارد. و حد آن در مورد مردى كه بالغ و عاقل و آزاد است و زن دائمى دارد و با زنى كه بالغ و عاقل است نزديكى كرده، اگر پير مرد است ابتدا يكصد ضربه شلاق و سپس سنگسار است، و اگر جوان است فقط او را سنگسار مىكنند و بنابر احتياط واجب شلاق نزنند، و چنانچه مرد با زن خود كه در اختيار اوست هنوز نزديكى نكرده، او را يكصد ضربه شلاق مىزنند و سر او را هم مىتراشند و به مدت يك سال او را از شهر محل سكونت خود تبعيد مىكنند، ولى تراشيدن سر و تبعيد در مورد زن اجرا نمىشود.
" مسأله 3159 " اگر با يكى از زنهايى كه با او محرم نسبى هستند - مانند: مادر، خواهر، دختر، دختر خواهر، دختر برادر، عمه و يا خاله - زنا كند به آن " زناى با محارم " گفته مىشود، و كيفر آن بنابر نظر بعضى از فقها اعدام است، ولى مفاد بعضى از روايات اين است كه با شمشير يك ضربه به گردن او بزنند و اگر زنده ماند او را در حبس نگه دارند تا بميرد، و احوط رعايت اين دستور است. و جارى بودن اين حكم در زنا با زنانى كه با شير خوردن محرم شده اند يا به وسيله زوجيت محرم شده اند - مانند مادر زن - محل اشكال است، ولى نسبت به زن پدر جارى است. همچنين در اين حكم فرقى نمىكند كه زنا كننده داراى همسر باشد يا نه، و در صورتى كه زن به انجام عمل راضى بوده اين حد نسبت به او نيز جارى مىشود.
" مسأله 3160 " اگر زن به عمل زنا راضى نباشد و مرد با ارعاب و تهديد با او زنا كند به آن " زناى به عنف " گفته مىشود، و كيفر آن براى زنا كننده اعدام است، هر چند احوط آن است كه يك شمشير به گردن او بزنند، گرچه نميرد. در اين حكم فرقى نمىكند كه زنا كننده داراى همسر باشد يا نه. زن در اين نوع از زنا كه به عنف واقع شده كيفر ندارد، و چنانچه زن ادعا كند كه زنا از روى اكراه و ارعاب بوده است ادعاى او مسموع است و حد